Őstermelői értékesítés 2021: ezek az új szabályok

  • Lepsényi Mária adószakértő

Egyre több őstermelővel lehet találkozni a nyár folyamán a piacokon, így érdemes áttekinteni az értékesítésre vonatkozó előírásokat is.

2021. január elsejétől hatályba lépett az új, családi gazdaságokról szóló 2020. évi CXXIII. törvény és ezt követően az annak végrehajtására kiadott 665/2020. kormányrendelet, melyek átfogóan szabályozzák a mezőgazdasági tevékenységet folytatók esetében az ellenőrzéssel kapcsolatos rendelkezéseket, valamint az őstermelői értékesítés szabályait is.

A mezőgazdasági őstermelő kizárólag azt a terméket értékesítheti, amit a saját gazdaságában állított elő és az szerepel az őstermelői nyilvántartásban.

Az őstermelő nevében kizárólag közeli hozzátartozója vagy alkalmazottja árulhat, családi gazdaságok esetében a tagok és az alkalmazottak értékesíthetnek.

Olvassa el a téma kapcsán az Adózóna "Őstermelő nyilvántartásai", valamint "Hipa megosztása őstermelőnél" című írásait is, vagy rendelje meg "Őstermelők, családi gazdaságok 2021" című kiadványunkat kiadói kedvezménnyel ITT!

Az árusítás helyén kötelező jól látható módon kihelyezni a „saját őstermelői tevékenységből származó termék” feliratot, valamint az őstermelő FELIR és Nébih tevékenységazonosítóját.

A mezőgazdasági igazgatási szerv (Nébih) ellenőrzi az őstermelő tevékenységét, a mezőgazdasági őstermelő által közölt és nyilvántartásba vett adatok és nyilatkozatok valódiságát, valamint az őstermelői tevékenység során előállított termékek értékesítésének jogszerűségét.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mire terjed ki az ellenőrzés és milyen szankciókat alkalmazhat a hatóság!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szolárkezelő egyéni vállalkozó támogatása

Szipszer Tamás

adószakértő

Kapott támogatás katabevétel-e?

Szipszer Tamás

adószakértő

Önfoglalkoztatók kompenzációs támogatása

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close