hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megjelent! Őstermelők, családi gazdaságok 2021

  • adozona.hu

Az őstermelők működéséről, adózásáról szóló szabályozás jelentősen átalakult 2021 januárjától. Bár az őstermelő kategória megmaradt, mellette azonban több új kategória és fogalom is megjelent.

Ilyen új kategóriák az őstermelők családi gazdasága és a családi mezőgazdasági társaság. Az egyes kategóriák más és más jogosítványokat nyújtanak, de természetesen más és más kötelezettségek is társulnak hozzá.Jelen kiadványunk abban segít eligazodni, hogy pontosan milyen szabályok vonatkoznak egyik, illetve másik kategóriára, mikor érdemes egyiket, illetve másikat választani. Nem mindegy, hogy az őstermelővel kik dolgoznak együtt: családtagok vagy nem családtagok. Ez azért fontos, mert családtag nem lehet a családi mezőgazdasági társaság alkalmazottja. De akkor hogyan adózik? És mi lesz az alkalmazottakkal? Az idénymunkásokkal? Vagy azokkal, akik csak besegítenek?

A foglalkoztatás mellett kulcskérdés az áfa is. Az adóalany őstermelőnek milyen választási lehetőségei vannak általános forgalmi adó tekintetében? A mezőgazdasági tevékenységnél ráadásul a fordított adózásra is oda kell figyelni, hiszen bizonyos tevékenységek csak így végezhetők.

A kiadvány abban is segítséget nyújt, hogy hogyan kell kezelni a különféle egyéb adózási formákat, jogviszonyokat. Hogyan kell, lehetséges-e egyáltalán váltani őstermelői státuszból? Lehet-e őstermelőből egyéni vállalkozó? Katázhat-e az őstermelő? A családi mezőgazdasági társaság tagjai választhatnak-e különböző adózási formákat?

A jogszabály 2021. január elsejétől hatályos, ám a részletszabályok alkalmazását a gyakorlat fogja lecsiszolni. Ezért elképzelhető, hogy a jogértelmezésben lesznek még változások. Fontosnak érezzük hangsúlyozni, hogy kiadványunk a pillanatnyilag rendelkezésre álló információk alapján állt össze, a kéziratot 2021. április 9-én zártuk le. Minden ezen időpont utáni változásról kérjük tájékozódjon az Adózóna oldalán!


Ízelítő a kiadványban tárgyalt témakörökből:


• hozzátartozói láncolat,
• járulék- és szochofizetés változása,
• kompenzációs felár,
• felvásárlási jegy javítása,
• veszteségelhatárolás,
• egyszerűsített foglalkoztatás – mezőgazdasági idénymunka,
• termőföld eladása, bérbeadása.

Az "Őstermelők, családi gazdaságok 2021" című kiadvány ára bruttó 3490 forint.

Rendelje meg webáruházunkban most 10% kiadói kedvezménnyel!

MEGRENDELEM

Az Adózóna aktív előfizetői 20% kedvezménnyel juthatnak hozzá a kiadványhoz − erről e-mail-ben is tájékoztatni fogjuk őket.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Átalányadózás

Széles Imre

tb-szakértő

Betegszabadság számítása 2021

Széles Imre

tb-szakértő

Munkavállalói nap költségei

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close