hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Frissítette a NAV a gyermeket nevelőknek járó adó-visszatérítésről szóló tájékoztatóját

 • adozona.hu

Az adó-visszatérítésről szóló tájékoztatóját a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján folyamatosan aktualizálja, az utolsó frissítést az adóhatóság a tegnapi napon tette közzé.

Néhány, az Adózóna oldalán is gyakran előforduló kérdést és választ emeltünk ki.

Adómentes lesz-e a visszatérített összeg, vagy bevételnek minősül, amely után adózni kell?

Nem kell a jövedelem kiszámításakor figyelembe venni a visszatérített adót, tehát az összeg után a magánszemélynek nem kell adót fizetnie.

A családi pótlékot az anya kapja. Jogosult-e az élettársa a visszatérítésre, ha a munkáltató a béréből havonta levonta az adóelőleget?

 • Ha az élettárs a gyermek vér szerinti szülője, akkor szülőként jogosult a családi kedvezményre és emiatt adó-visszatérítésre is.
 • Ha az élettárs nem a gyermek vér szerinti szülője, akkor az élettárs csak akkor jogosult a visszatérítésre, ha a kapcsolatukat legalább egy éve bejegyezték az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásába, vagy a vér szerinti szülővel fennálló élettársi kapcsolatát legalább egy évvel megelőzően kiállított közokirattal igazolja.
 • Ha az élettárs nem vér szerinti szülő és az élettársi kapcsolatot sem tudja a fentieknek megfelelően igazolni, akkor nem jogosult a visszatérítésre.

Az elvált, gyermeküket felváltva gondozó szülők közös kérelem alapján a gyermek után 50–50 százalékban jogosultak a családi pótlékra és ezért a családi kedvezményre is. Mindketten jogosultak a visszatérítésre? Az új házastársuk is?

Igen, a szülők és a házastársaik is jogosultak a visszatérítésre.

A témához kapcsolódva olvassa el az Adózóna „Gyermeket nevelőknek járó adó-visszatérítés: nézzünk egy példát!”, „Katások adó-visszatérítése – példával” és „Gyermeket nevelőknek járó adó-visszatérítés: mutatjuk a részleteket” című írását!

Élettársammal közösen neveljük a 2021-ben született kislányunkat, az állandó lakcímünk eltérő. Mindketten jogosultak vagyunk az adó-visszatérítésre?

Ha az élettársak szülőként mindketten jogosultak a családi pótlékra közös gyermekük után, akkor jár a visszatérítés, függetlenül attól, hogy eltérő az állandó lakcímük.

A családi kedvezményre való jogosultság szabályai a 73. számú információs füzetben találhatók.

Felváltva gondozott gyermek esetén jár-e mindkét szülőnek a visszatérítés, ha a családi kedvezményt 50–50 százalékban érvényesítik, de a családi pótlékot csak az anya kapja?

Ha az elvált szülők ugyan közösen gondozzák a gyermeküket, például a gyermek két hetet az édesanyjánál, két hetet az édesapjánál tölt, de a családi pótlékot csak az anya kapja, akkor a családi kedvezményre kizárólag ő jogosult, az apa jogosulatlanul érvényesíti a családi kedvezményt és jogosultság hiányában adó-visszatérítést sem vehet igénybe.

A gyermek a családi pótlék szempontjából csak akkor tekinthető felváltva gondozott gyermeknek, ha a szülők közösen kérik ezt a családi pótlékot folyósító szervtől és a családi pótlékot emiatt 50-50 százalékos arányban kapják.

Mindkét szülő tehát akkor jogosult a gyerek után járó családi kedvezmény 50 százalékára és az adó-visszatérítésre, ha a családi pótlékot közös kérelmük alapján 50-50 százalékban kapják.

Ha meghalt év közben az egyik szülő, az elhunyt adójának soron kívüli megállapításakor érvényesíthető-e a kedvezmény?

Ha a 2021. január 1-jén vagy ezt követően elhunyt magánszemély 2021. bármely napján jogosult volt, vagy kisadózóként jogosult lett volna családi kedvezményre, házastársa vagy örököse kérheti a NAV-tól a visszatérítést.

Az adó-visszatérítésről a NAV az elhunyt adójának megállapítására irányuló soron kívüli eljárásban dönt. Ha a kérelmet a házastárs vagy örökös a soron kívüli eljárás lezárása után nyújtja be, az adó-visszatérítést a NAV akkor is megállapítja.

A NAV az adó-visszatérítést 2021. október 1-jén folyamatban lévő eljárásokban hivatalból figyelembe veszi, ha a rendelkezésére álló adatok alapján az elhunyt jogosultsága a kedvezményre megállapítható.

Családi pótlékra saját jogán jogosult is kap visszatérítést?

Aki a családi pótlékra saját jogán jogosult, az jogosult családi kedvezményre. Ha van olyan jövedelme, amelyre az adó-visszatérítés igénybe vehető vagy bejelentett kisadózó, akkor visszatérítésre is jogosult.

Mi a felső és az alsó határa az szja-visszatérítésnek?

A visszatérítés összege:

 • az összevont adóalapba tartozó jövedelmet szerző magánszemélynél az adóalap-kedvezmények levonása után megállapított adóalap 2021. évi adójának az adókedvezmények levonása után fennmaradó része;
 • az ekhós jövedelemmel rendelkező magánszemélynél a 2021-re tőle levont ekhónak az szja-része (9,5 százaléka);
 • a kisadózónál a 2021-re utána fizetett tételes adó negyede,

de maximum 809 000 forint.

Ha a magánszemélynek az adóalap-kedvezmények levonása után megállapított összevont adóalapja utáni adója legalább egy forint, de az ezer forintot nem éri el, akkor a kedvezmény összege ezer forint, ez az alsó határ.

Melyik szja-s jövedelem adójára érvényesíthető az adó-visszatérítés, ha a magánszemély jogosult családi kedvezményre?

A 2021-ben megszerzett, összevont adóalapba tartozó jövedelem adója jár vissza, vagyis az önálló és a nem önálló tevékenység, valamint az egyéb jövedelem adója.

Ezek például:

 • munkabér,
 • bérbeadásból származó jövedelem,
 • őstermelői jövedelem,
 • az egyéni vállalkozónál a vállalkozói kivét,
 • az átalányban megállapított jövedelem.

A teljes NAV-tájékoztató itt érhető el.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kifizető vagy nem kifizető?

Szipszer Tamás

adószakértő

NAV jogkövetési vizsgálat, adókülönbözet

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs