hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Gyermeket nevelőknek járó adó-visszatérítés: nézzünk egy példát!

  • adozona.hu

A gyermekeket nevelőknek járó adó-visszatérítés kapcsán még mindig sok kérdés érkezik hozzánk. Olvasónk egy garantált bérminimumon foglalkoztatott munkavállaló példáján keresztül próbálta megérteni a visszatérítés számítását. A kérdést Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolta meg.

A kérdés részletesen így hangzik: gyermeket nevelőknek járó szja-visszatérítéssel kapcsolatban van kérdésem. Adott egy garantált bérminimumon foglalkoztatott munkavállaló, egy kedvezményezett eltartott gyermekkel. Az illető év közben nem érvényesíti a családi adó- és járulékkedvezményt. Így tőle év közben a teljes 15 százalék szja levonásra kerül. Ezt az összeget fogja ő szja-visszatérítés címen visszakapni. Így nem marad neki az szja-bevalláskor személyi jövedelemadója. Az év közben igénybe nem vett kedvezményt ő az adóbevallásában érvényesíteni tudja, mint járulékkedvezményt? Ha ennek a munkavállalónak tegyük fel két kedvezményezett eltartott gyermeke lenne, szintén nem érvényesít év közben kedvezményt, ő év végén egyébként is járulékkedvezményre lenne jogosult, mi lesz ekkor a járulékkedvezményként érvényesíthető összeg? Erről nem találtam a NAV honlapján sem semmilyen információt. Válaszát előre is köszönöm!

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A gyermeket nevelő magánszemélyek adóvisszatérítéséről az 560/2021. (IX. 30.) kormányrendelet rendelkezik.

Eszerint az adóvisszatérítés összege (jogosult személyenként külön-külön) kötelező sorrendben a szja-adóalap-kedvezmények (négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye, súlyosan fogyatékos magánszemély személyi kedvezménye, első házasok kedvezménye, családi kedvezmény) levonása után megállapított összevont adóalap 2021. évi adójának (15 százalék) az adókedvezmények (őstermelői kedvezmény) levonása utáni része.

Olvassa el az Adózóna „Gyermeket nevelőknek járó adó-visszatérítés: mutatjuk a részleteket”, „Katások adó-visszatérítése – példával” és „NAV: kérdések és válaszok a gyermeket nevelők adó-visszatérítésével kapcsolatban” című írását!

Abban az esetben, ha a NAV rendelkezésére álló adatokból (kifizetők és más adatkezelők adatszolgáltatása, a magánszemély 2021. december 31-éig adott nyilatkozata szerint) nem derül ki a családi kedvezmény érvényesítése, illetve annak szándéka, a NAV 2022. február 15-éig adóvisszatérítés-előlegként utalja ki az összevont adóalap után fizetendő összes szja-t, és ennek megfelelően készíti el az adóbevallási tervezetet, amelyet a magánszemély kiegészíthet, módosíthat.

Ha valaki a családi kedvezményt év közben nem érvényesítette, viszont év végén járulékkedvezményre is jogosult lenne, az adóbevallási tervezet kiegészítésével, vagy szja-bevallás benyújtásával kérheti a családi kedvezmény érvényesítését a járulék terhére is.

Ebben az esetben – a kedvezmények levonásának kötelező sorrendje következtében – az adóbevallásban a fizetendő adót először a családi kedvezménnyel kell csökkenteni.

PÉLDA:

  • a családi kedvezmény egész évben két gyermek után havi 20–20 ezer, azaz 480 ezer forint, amelynek évközi érvényesítését a magánszemély nem kérte;
  • az összevont adóalap kifizető által adóelőlegként levont éves adója 300 ezer forint, így februárban 300 ezer forint adóvisszatérítés-előleget utal a NAV;
  • az adóbevallásban a családi kedvezmény érvényesítése következtében a fizetendő szja nulla lesz, családi járulékkedvezményként pedig a 480 ezer forintnak az a része (480-300=180 ezer forint) érvényesíthető, amelyre a fizetendő szja nem nyújt fedezetet.

Mivel év végén a családi kedvezmény érvényesítése következtében a fizetendő adó nulla, adó-visszatérítés nem jár, viszont a kiutalt adóvisszatérítés-előleget nem kell visszafizetni, mert az megegyezik a családi kedvezmény szja-ból érvényesíthető összegével (igénybe vett családi kedvezménynek számít), így a példa szerinti esetben év végén járulékkedvezményként még 180 ezer forint jár.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Nyugdíjkifizetés

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Jár-e végkielégítés?

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Orvosi igazolás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink