hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Gyermeket nevelőknek járó adó-visszatérítés: mutatjuk a részleteket

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

A Magyar Közlöny 179. számában megjelent az 560/2021. kormányrendelet a gyermeket nevelő magánszemélyek adó-visszatérítéséről. Cikkünkben ismertetjük az adó-visszatérítésre jogosultak számára legfontosabb tudnivalókat.

Az adó-visszatérítés a 2021. évben megfizetett három adónemre vonatkozik:

  • az összevont adóalapba tartozó jövedelmek személyi jövedelemadója (szja),
  • az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás szabályai szerinti közteher (ekho),
  • a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata).

A jogosultak köre

Az adó-visszatérítés minden olyan magánszemélynek jár, aki 2021-ben akár csak egy napig, legalább egy gyermek (kedvezményezett eltartott) után jogosult a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (szja-törvény) szerint családi kedvezményre, akkor is, ha azt nem veszi igénybe, vagy nem ő veszi igénybe.

Olvassa el az Adózóna „Egyéni vállalkozásba bevitt gépjármű költségeinek elszámolása”, „Covid-19: az antitestvizsgálatra juttatott összeg nem adómentes” és „Alkalmi munkavállalónak kifizethető maximum összeg” című írását!

Ez a következőket jelenti

Jogosult

  • az, aki a családok támogatásáról szóló törvény szerint gyermekre tekintettel családi pótlékra jogosult (akkor is, ha azt nem neki folyósítják, vagy nem veszi igénybe);
  • a jogosulttal közös háztartásban élő, családi pótlékra nem jogosult házastársa;
  • a várandós nő és a vele közös háztartásban élő házastársa, ha a magzat fogantatásának 91. napja 2022. január 1-jét megelőzően következett be;
  • a családi pótlékra saját jogán jogosult gyermek (személy), és a vele közös háztartásban élő hozzátartozói (ideértve a gyermek szüleinek hozzátartozóit is) közül döntésük szerint egy személy;
  • a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély és a vele közös háztartásban élő hozzátartozói közül döntésük szerint egy személy.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja, hogy a jogosultak köre részletesebben kiket takar, mennyi lesz az adó-visszatérítés összege, mi a feltétele és a határideje a kiutalásnak, illetve ebben az esetben a rendelkezés az adóról miként történik!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kockázati biztosítás egyéni vállalkozó esetén

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Katás vállalkozó tárgyieszköz-vásárlás

Szipszer Tamás

adószakértő

Kilépés kata alól

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs