hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Változások az őstermelők szochójának elszámolásában, a kötelezettségek fizetésében és bevallásában

  • Lepsényi Mária adószakértő

A nyári és az őszi adócsomag az őstermelők esetében főképpen a szociális hozzájárulási adó költségek közötti elszámolását, valamint a fizetési és bevallásadási kötelezettséget érintette. Ismertetjük a részleteket.

A szociális hozzájárulási adó elszámolása költségként

A személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja-törvény) 22. § új (6a) bekezdése szerint

  • szociálishozzájárulásiadó-előleg fizetésére kötelezett, tételes költségelszámolást alkalmazó mezőgazdasági őstermelő tárgyévi elismert költségként veszi figyelembe a tárgyévre megállapított és megfizetett adóelőlegeket (ideértve a negyedik negyedévre megállapított és határidőig megfizetett adóelőleget is). Ez utóbbi azt jelenti, hogy a tárgyévet követő január 12-éig befizetett szociális hozzájárulási adó összege is még az előző évi bevétellel szemben számolható el a költségek között december 31-ei időponttal.
  • szocho-előleg fizetésére nem kötelezett mezőgazdasági őstermelő a szocho-fizetési kötelezettség megfizetett összegét a befizetés évében számolhatja el költségként.

A tárgyévi összevont adóalapba tartozó jövedelemnek a tárgyévre megállapított és megfizetett szochoelőleg-alapok összegét meghaladó része után fizetendő szocho a befizetés évében számolható el költségként.

Ha a tárgyévben szocho-előleg fizetésére nem kötelezett, tételes költségelszámolást alkalmazó mezőgazdasági őstermelő a bevallás évében már nem minősül tételes költségelszámolást alkalmazó őstermelőnek (például átalányadózó lett, vagy a tevékenységét megszüntette), jövedelemként a megállapított jövedelemnek az szja-törvény 29. §-a szerinti százalékát kell figyelembe vennie (85 százalék).

Ha a tárgyévben szocho-előleg fizetésére kötelezett, tételes költségelszámolást alkalmazó mezőgazdasági őstermelő a bevallás évében már nem minősül tételes költségelszámolást alkalmazó őstermelőnek, az összevont adóalapnak a kötelezettségkülönbözettel egyenlő része tekintetében jövedelemként a kötelezettségkülönbözetnek az szja-törvény 29. § szerinti százalékát veszi figyelembe [szja-törvény 22. § (6a) bekezdés].

Az szja-törvény 98. § (6) bekezdésében foglalt átmeneti szabály értelmében a fenti szabályok 2019. január 1-jétől alkalmazhatóak.

Az szociális hozzájárulási adót a 19SZJA bevallásban kell elszámolni.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben részletezzük a kötelezettségek bevallásának és befizetésének megváltozott szabályait!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A 2020-as változásokról szóló írásainkat itt találja!

A HVG Adó 2020 különszámában szakértői kommentárokkal, példákkal és törvényekkel segítjük az eligazodást a többször módosított adózási jogszabályokban.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

COVID-beteg keresőképtelenségi kódja.

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Gyesről visszatérő munkavállaló szabadsága részmunkaidőnél

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Csedre jogosultság

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close