hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Keresőképtelenség és táppénz: új szabályok az orvosi elbírálásra

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Ez év január 1-jétől néhány ponton módosult a keresőképtelenség és keresőképesség orvosi elbírálásáról és annak ellenőrzéséről szóló kormányrendelet.

Témánk szempontjából a legfontosabb e változások közül a 102/1995. kormányrendelet 10. szakaszának új, (5) bekezdése, miszerint a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény (Ebtv.) 43. paragrafusának (2) bekezdése alapján a kezelőorvos minden egyes jogviszonyban külön-külön elbírálja a keresőképtelenséget, és minden jogviszony esetében külön naplószámon rögzíti azt az orvosi naplóba, kiállítja az 5. vagy a 6. számú mellékletnek megfelelő igazolást, valamint rögzíti a nyomtatványon a biztosított munkakörét. A kezelőorvosnak a biztosított munkaköreinek ismeretében kell elbírálnia – jogviszonyonként – a keresőképtelenséget.

A módosítás az eddigi gyakorlathoz képest a beteg szempontjából nem jelent érdemi változást, hiszen a hivatkozott jogszabályi hely [Ebtv. 43. § (2) bekezdése] hosszú évek óta előírja, hogy az egyidejűleg fennálló több biztosítási jogviszony esetén a keresőképtelenséget és a táppénzre való jogosultságot, azok időtartamát, az ellátás mértékét, illetőleg összegét mindegyik jogviszonyban külön-külön kell megállapítani. Sőt, e rendelkezést arra az esetre is alkalmazni kell, ha a több biztosítási jogviszony ugyanannál a foglalkoztatónál áll fenn.

A fenti szabály többes jogviszony esetén számtalan variációs lehetőséget jelent. Így előfordulhat például, hogy valaki „A” jogviszonyában keresőképtelen betegként táppénzben részesül, míg „B” jogviszonyában továbbra is keresőképes, és díjazást kap. Ez természetesen csak akkor lehetséges, ha a kezelőorvos a beteg munkakörének ismeretében úgy ítéli meg, hogy „B” jogviszonyában képes munkát végezni.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, mely esetekben lehet valaki egyszerre táppénzen és keresőképes, a mikor kell megszüntetni a táppénz folyósítását.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Társaság katája, tb-je

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close