hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Figyelem, változtak a bejelentett részesedésre vonatkozó szabályok!

  • adozona.hu

Augusztus 25-ei hatállyal módosult a bejelentett részesedés fogalmi meghatározása – hívja fel a figyelmet a változásra tájékoztatójában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény 1996. évi LXXXI. törvény [Tao. tv.] 4. paragrafusának 5. pontja 2018. augusztus 25-i hatállyal módosult.

A további részesedések bejelentettként való kezelése

A 2018. augusztus 24-éig hatályos szabályok szerint, ha az adózó a belföldi jogszabályok alapján létrejött jogi személyben és külföldi személyben (kivéve az ellenőrzött külföldi társaságot) szerzett részesedés mellé további részesedést szerez, akkor e további részesedés csak akkor jelenthető be, ha az adózó az „alap” részesedés szerzését is bejelentette az adóhatósághoz.

A törvénymódosítás révén e feltétel a további részesedések vonatkozásában megszűnik, ami azt jelenti, hogy az utóbb szerzett részesedések már nem csak akkor jelenthetők be, ha az adózó a korábban megszerzett részesedését is bejelentette.

Ha például az adózó elsőként 5 százalékos mértékű részesedést szerez 2018. szeptember 1-jén „X” Kft.-ben, és e részesedésszerzését nem jelenti be 75 napon belül, akkor ez nem akadálya annak, hogy a 2018. október 10-én megszerzett újabb, 30 százalékos mértékű részesedését 2018. december 24-éig bejelentse az adóhatóság felé. Ha az adózó a bejelentés mellett dönt, és 2020. március 1-jén nyereségjellegű különbözetet realizál az „X” Kft.-ben fennálló 35 százalékos mértékű részesedésének elidegenítésén, akkor a bejelentett részesedésnek minősülő 30 százalékos részre alkalmazhatja a Tao. tv. 7. paragrafus (1) bekezdésének dz) pontja szerinti adóalap-csökkentő tételt.

A fentiekhez kapcsolódóan a Tao. tv. 29/A paragrafusának (63) bekezdésébe iktatott átmeneti rendelkezés lehetőséget biztosít arra, hogy a 2017. december 31-ét követően szerzett további részesedéseket az adózók – erre irányuló választásuk alapján – akkor is bejelenthetik az új szabályok hatálybalépését követő 75 napon belül – vagyis legkésőbb 2018. november 8-ig – az adóhatósághoz, ha egyébként a korábbi részesedésszerzésüket nem jelezték. Így ha az adózó egy belföldi jogszabályok alapján létrejött jogi személyben vagy külföldi személyben elsőként megszerzett részesedését nem jelentette be, és 2018-ban ugyanebben a személyben további részesedést szerzett, akkor e további részesedést a fenti határidőn belül bejelentheti az adóhatósághoz akkor is, ha egyébként az annak megszerzésétől számított 75 nap már eltelt.

A határozatlan futamidejű befektetési alap által kibocsátott befektetési jegyek

Az ellenőrzött külföldi társaságban fennálló részesedések mellett a határozatlan futamidejű befektetési alap által kibocsátott befektetési jegyek sem jelenthetők be az adóhatósághoz.

A bejelentett részesedéssel érintett társaság átalakulása, egyesülése, szétválása

A szabályozás könnyítéseként a korábban már bejelentett részesedést nem kell újfent bejelenteni, ha az a belföldi jogi személy, vagy külföldi személy, amelyben a bejelentett részesedés fennáll, átalakul, egyesül vagy szétválik. Ehhez kapcsolódóan a Tao. tv. 7. paragrafus (1) bekezdésének dz) pontja szerinti korrekciós tételre vonatkozó szabály rögzíti, hogy az egyéves tartási idő szempontjából az átalakulás, egyesülés, szétválás miatti kivezetés nem szakítja meg a tartási idő folyamatosságát.

A bejelentett részesedés egyéb szabályai tekintetében nincs változás, így például továbbra sem kell új bejelentést tenni abban az esetben, ha a korábban már közölt részesedés értékének százalékos mértéke nem változik, viszont a részesedés értéke növekszik. A bejelentésre nyitva álló jogvesztő határidő pedig továbbra is a szerzést követő 75 nap.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyugdíjas önellenőrzés

Széles Imre

tb-szakértő

Telephely után fizetendő társasági adó

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close