hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Legalizálná jövedelmét? Itt van az új adóamnesztia végrehajtási rendelete

  • adozona.hu

Utólagos adófizetésre is lehetőséget ad az Országgyűlés által december 13-án elfogadott 2016. évi CLXXI. törvény. A közteherviselést és az állami szervek feladatellátást érintő egyes módosításáról szóló törvény végrehajtási rendelete a Magyar Közlöny 220. számában jelent meg.

A december 19-én kihirdetett törvénymódosítás szerint 2017. január 18-ától megszűnik a stabilitási megtakarítási számla, így ezen a módon a továbbiakban már nem lehet jövedelmeket legalizálni. Pontosabban a régi szabályok szerint azoknak van erre módjuk, akik 2017. január 18-áig Stabilitási Megtakarítási Számlát nyitnak.

A legújabb adóamnesztia lehetőség szerint is van lehetőség utólagos adófizetésre a magánszemély 2016. június 30-áig megszerzett tőkejövedelmei után. A kedvezményes adó mértéke 10 százalék, amely mellett még önellenőrzési pótlékot kell fizetni. Az adófizetés alapjául szolgáló összeget a NAV által kijelölt bankoknál nyitott számlára lehet kell befizetni 2017. június 30-áig. A bank ebből levonja az adót és a pótlékot, és erről igazolást ad a magánszemélynek (így a befizetett összeget jogszerűen leadózottnak kell tekinteni), majd anonim módon adatot szolgáltat az adóhatóság részére.

Az üzletrészek legalizálására szolgál egy másik jogszabály. E szerint a magánszemélyek szankciók nélkül vehetik a saját nevükre azokat az üzletrészeket, részvényeket, melyeket eddig külföldi személyek (például off-shore cégeik) tartottak tulajdonukban. Az átruházásról szóló szerződés 2017. június 30-áig köthető meg, ez a határideje a NAV-hoz való bejelentésnek is. Az így szerzett részesedéseket nem terheli adó- vagy illetékkötelezettség.

A nemzetgazdasági miniszter most megjelent 59/2016. számú rendelete az utólagos adófizetésre és az említett részesedések kedvezményes megszerzésére vonatkozó részletszabályokat tartalmazza. Így például a konstrukciókban résztvevő bank kijelölésére, a speciális bankszámla nyitására, a magánszemély nyilatkozatára, továbbá a banki igazolásokra vonatkozó előírásokat.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magánszemély megbízása oktatásra

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Biztosítási díj

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Alapítvány megszűnés bevallásai

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1