hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Rezsitámogatás kkv-k számára: hamarosan indul a roham

  • adozona.hu

Megjelent az energiaintenzív tevékenységet folytató feldolgozóipari termelő vállalkozások pályázati kiírása. Az energiaköltségek növekedésének felére, az energiahatékonyság-javítást célzó beruházásoknak 15 százalékára lehet támogatást kérni. Regisztrálni október 20-ától lehet. A programra 75 milliárd forintot különítettek el. A keretösszeg nagysága és a meghatározott határidők alapján érdemes gyorsan lépniük az érdeklődőknek, olvasható a bankmonitor.hu elemzésében.

Az Energiaköltség és Beruházás Támogatási Programban az energia-árrobbanás hatásainak leginkább kitett feldolgozóipari kis- és középvállalkozások (kkv-k) vehetnek részt.

Vissza nem térítendő támogatás az energiaköltségekre

A megjelent pályázati kiírásban foglalt feltételeknek megfelelő vállalkozások vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek a 2021-es és 2022-es negyedik negyedévek energia árkülönbözetéből eredő költségnövekmény kompenzálására. Ez a növekedés a számlával igazolható gáz- és villamosenergia havi nettó fajlagos átlagköltségek különbségéből és az idei azonos havi fogyasztás szorzatából számolható ki a szaktárca, a Technológiai és Ipari Minisztérium közösségi oldalán megjelent tájékoztatás szerint. Az állam az október, november, decemberi többletkiadások 50 százalékát vállalja át.

Azoknak a cégeknek, amelyek támogatást kapnak vállalniuk kell, hogy idei harmadik negyedévi statisztikai állományi létszámuk nem csökken tíz százaléknál nagyobb mértékben 2023 szeptember végéig. Ezen túlmenően a vállalkozásoknak energiaköltség-csökkentő beruházást is végre kell hajtaniuk 2024 végéig. A programban a Széchenyi Újraindítási Beruházási Hitelből megvalósítandó fejlesztéshez kaphatnak vissza nem térítendő támogatást az önerő kiegészítésére.

OLVASSA EL kapcsolódó cikkünket is!
Adószámos magánszemély jogosult-e kedvezményes áram- és gázfelhasználásra?

Mekkora összeg igényelhető? Mikortól?

A támogatás legfeljebb 500 ezer eurónak megfelelő forintösszeg lehet, ha a vállalkozás a válságtámogatásként veszi igénybe azt, illetve a maximum 200 ezer euró forintösszeget érheti el, ha de minimis támogatásként igényli azt a cég. Egy vállalkozás a támogatási időszakban több támogatási jogcímen is igényelhet támogatást, azokat kombinálhatja is.

A támogatás igénylése két szakaszban történik majd. A folyamat a regisztrációval indul. A pályázói felület legkésőbb október 20-án nyílik meg a Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség Zrt. honlapján. A regisztrációt követően a vállalkozásoknak az adott hónapra vonatkozó, számlával igazolható költség- és fogyasztási adatokat kell megadniuk a felületen.

A beruházások támogatásánál a vállalatok dönthetnek úgy, hogy a Széchenyi Kártya Programban hitelt vesznek fel, amelyhez 15 százalékos önerő támogatást ad a kormány. A másik lehetőség, hogy hosszú futamidejű, kedvezményes kamatozású beruházási hitelt igényelnek szintén a Széchenyi Kártya Programban, ez utóbbi konstrukció lebonyolítása a Kavosz Zrt. feladata a kiadott tájékoztatás alapján.

A kérelmeket a sikeres regisztrációt és a jogosultság megállapítását követően 2022. december 26-ig lehet majd benyújtani.

Milyen cégek indulhatnak a pályázaton?

A programban azok a magyarországi székhelyű, tavalyi beszámolójuk alapján kkv-nak minősülő cégek vehetnek részt, amelyek 2021-ben teljes lezárt üzleti évvel rendelkeznek. (Kkv-nak számítanak azok a cégek, amelyek kevesebb, mint 250 főt foglalkoztatnak, árbevételük nem éri el az 50, mérlegfőösszegük a 43 millió eurót, az állami vagy önkormányzati tulajdon a cégben nem haladja meg továbbá a 25 százalékot.)

A pályázatban való részvétel fontos feltétele, hogy a pályázók a cégkivonat szerinti fő tevékenységük alapján a feldolgozóiparban tevékenykedjenek. Ilyen tevékenységnek minősül az élelmiszer-, ital, dohánytermék-, textília, ruházati termék, bőr, bőrtermék, lábbeli, fafeldolgozás, fonottárú, papír, papírtermék gyártása, a nyomdaipari és egyéb sokszorosítási tevékenység, a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás, a vegyi anyag, illetve- termék, a gyógyszer, gumi-, műanyag termék, nemfém ásványi termék, fémalapanyag, fémfeldolgozási termék, számítógép, elektronikai, optikai termék, villamosberendezés, gép, illetve gépi berendezés, közúti és egyéb jármű gyártása.

A pályázó vállalkozásoknál – a fentebbieken túlmenően – a múlt évi (2021-es) adatok alapján a cég energiaköltségének el kell érnie az éves árbevétel 3 százalékát.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzletrész-értékesítés

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Kft. ingatlanvásárlása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Kártalanítás – kártérítés áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs