hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kedvezmények az Ukrajnából behozott árukra

  • adozona.hu

Az Európai Bizottság a 2022/870 számú rendelet értelmében 2022. június 4-étől kezdődően jelentős kedvezményeket vezetett be az Ukrajnából importált ukrán preferenciális származású áruk vámfizetésével kapcsolatban. A rendelkezések célja az EU és Ukrajna közötti szorosabb gazdasági kapcsolatok kialakítása, valamint az ukrán hatóságok és a lakosság támogatása. A Rendelet előreláthatólag 2023. június 5-ig lesz érvényben, olvasható a PwC Magyarország honlapján.

A rendeletben megállapított intézkedések a következők:

  • az Ukrajnából származó ipari termékek importjára vonatkozó behozatali vámok teljes körű eltörlése (preferenciális vámok bevezetésével),
  • gyümölcs- és zöldségfélékre alkalmazott belépésiár-rendszer és vám alkalmazásának felfüggesztése,
  • a vámkontingensek felfüggesztése és a behozatali vámok teljeskörű eltörlése,
  • dömpingellenes vámok eltörlése.

A könnyítések alapja az EU és Ukrajna közötti társulási megállapodás, ezért a preferenciális rendelkezéseket attól teszik függővé, hogy az importált termékekre teljesüljenek a társulási megállapodás szerinti kedvezmények igénybevételéhez szükséges feltételek, beleértve az érintett termékek ukrán preferenciális származását.

A rendelet tartalmazza továbbá, hogy a kedvezmények bevezetésének következtében Ukrajna tartózkodjon új vámok vagy azokkal azonos hatású díjak, és új mennyiségi korlátozások vagy azokkal azonos hatású intézkedések bevezetésétől. Továbbá a vámok vagy díjak meglévő szintjének emelésétől, illetve az EU-val folytatott kereskedelemben bármilyen más korlátozástól, kivéve, ha az a háborúval összefüggésben egyértelműen indokolt.

Fontos szem előtt tartani, hogy a kedvezmények átmeneti jellegűek, a Bizottság szorosan figyelemmel kíséri majd a rendelet hatásait, beleértve az uniós piaci árakat is és az uniós gazdálkodók érdekeinek védelmét.

A társulási megállapodás szerint az alkalmazandó vámok újbóli bevezetésére akkor kerülhet sor, ha az az uniós termelők gazdasági vagy pénzügyi helyzetében bekövetkezett romlás ellensúlyozásához szükséges, vagy amennyiben az ilyen romlás veszélye fennáll.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó - csed összege

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Családtámogatási ellátás illetékesség meghatározása

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Adómentes vagy áfás?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink