hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A cseh jegybank is lépett a Sberbank cseh leányvállalatának engedélye ügyében

  • MTI

A cseh jegybank hétfőn bejelentette, hogy elindította a Sberbank CZ (a Sberbank leányvállalata) engedélyének visszavonását.

A cseh Sberbank jelentős forráskiáramlással szembesült a geopolitikai események hatására. A bank likviditási helyzetének romlása miatt a cseh jegybank megtiltotta eszközeinek és forrásainak kezelését, beleértve az új hitelek kibocsátását és a betétek elfogadását.
Tekintettel arra, hogy a Sberbank CZ az Európai Központi Bank (EKB) által szabályozott Sberbank Europe AG része, a cseh jegybank értesítette az EU Egységes Szanálási Hatóságát (SRB) a Sberbank cseh leányvállalatával kapcsolatos döntéséről.

Ugyancsak hétfőn figyelmeztetett az EKB az orosz Sberbank leányvállalata, a Sberbank Europe AG, illetve annak horvátországi és szlovéniai részlegeinek a csődkockázatára likviditási problémák miatt. Az uniós bankszektor problémáinak megoldásával foglalkozó intézmény 24 órás moratóriumot hirdetett a Sberbank Europe AG (Ausztria), a Sberbank dd (Horvátország) és a Sberbank banka dd (Szlovénia) tevékenységére.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) is két bankszünnapot rendelt el a hitelintézet kérésére a magyar Sberbanknál hétfőn, és jelezte, áttekinti a hitelintézet állapotát. Ezen időszakban az ügyfelek bankkártyás tranzakciókat igen, ám számlaműveleteket nem tudnak indítani, számlájukra azonban érkezhet pénz.

A Sberbank február 24-én került fel az Egyesült Államok szankciós listájára az Ukrajna elleni orosz támadás miatt.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mérlegképes továbbképzés költségének elszámolása

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Oktatás elszámolása

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs