hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Változhatnak a nyugellátás újbóli megállapításának szabályai a szolgálati járandóság, illetve korhatár előtti ellátás megszűnését követően

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Már a parlament előtt van a 2023. évi központi költségvetés megalapozásáról szóló törvényjavaslat. Cikkünk a törvényjavaslatnak a szolgálati járandóság, illetve korhatár előtti ellátás utáni nyugellátás újbóli megállapítására vonatkozó szabályozásának változására irányuló részt járja körbe.

A korhatár előtti ellátás, illetve szolgálati járandóság nem minősül nyugellátásnak, így az abban részesülő nem tekinthető nyugdíjasnak. Ebből következően, ha keresőtevékenységet folytat, az általános szabályok szerint kell biztosítási és járulékfizetési kötelezettségét elbírálni.

Olvassa el az Adózóna „Özvegyi nyugdíj és minden, amit ezzel kapcsolatban érdemes tudni”, „A nap kérdése: a munkanélküli ellátás időszaka jogosultsági időnek számít-e nők 40 kedvezményes nyugdíjazása esetében?” és „Hozzátartozói nyugellátások: özvegyi nyugdíj, árvaellátás, szülői nyugdíj” írását!

Ez azt is jelenti, hogy az érintett személy a társadalombiztosítási járulék megfizetése révén a társadalombiztosítás valamennyi ellátására jogosult, tehát szolgálati időt és nyugdíj alapjául szolgáló jövedelmet is szerez.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a járulékfizetéssel szerzett szolgálati idő és jövedelem a jelenleg hatályos szabályok szerint miként érvényesíthető, illetve a törvényjavaslat milyen módosításokat fogalmaz meg a fenti esetre a nyugellátás az újbóli megállapítása vonatkozásában!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Új pedagógusbér, esélyteremtési illetmény

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Végkielégítés, gyod, tartósan beteg, gyes

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1