hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Özvegyi nyugdíj és minden, amit ezzel kapcsolatban érdemes tudni

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretein belül, a saját jogú – öregségi nyugdíj – mellett, az elhunyt jogszerző jogán hozzátartozói nyugellátást, özvegyi nyugdíjat lehet megállapítani a jogszerző házastársa, a bejegyzett élettársa, az elvált házastársa, illetve az élettársa részére.

Az özvegyi nyugdíjra való jogosító feltételeknél elkülönülnek a hozzátartozókra, illetve az elhunyt jogszerzőre vonatkozó jogosultsági feltételek. Özvegyi nyugdíj kizárólag abban az esetben állapítható meg, amennyiben mind a hozzátartozó, mind a jogszerzőre előírt feltételek teljesülnek.

Az elhunyt jogszerzőre előírt jogosultsági feltételek

A jogszerző a halál időpontjában saját jogú nyugellátásban részesüljön. Idetartoznak a korhatár előtti ellátásban, táncművészeti életjáradékban, átmeneti bányászjáradékban és a szolgálati járandóságban részesülő személyek is, mivel elhalálozásuk esetén, az említett személyek ellátását az elhalálozásuk időpontjában a törvény erejénél fogva öregségi nyugdíjnak kell tekinteni. Esetükben nem kerül sor további szolgálati idő vizsgálatára.

Olvassa el az Adózóna „Hozzátartozói nyugellátások: özvegyi nyugdíj, árvaellátás, szülői nyugdíj”, „A nap kérdése: a munkanélküli ellátás időszaka jogosultsági időnek számít-e nők 40 kedvezményes nyugdíjazása esetében?” és „Árvaellátás, szülői nyugdíj: ezek a jogosultsági feltételek” című írását!

Ha a jogszerző a halála időpontjában nem a fent említett ellátásokban részesült, vagy nem részesült egyáltalán semmilyen ellátásban, úgy abban az esetben a jogszerzőre előírt feltétel, hogy a halála időpontjában betöltött életkorához előírt nyugdíjjogosultsághoz szükséges szolgálati idővel rendelkezzen.

Fontos hangsúlyozni, hogy a hozzátartozói nyugellátásra való jogosultság tekintetében külön vizsgálják a szolgálati idejüket azon elhunyt jogszerzőknek, akik részére 2012. január 1-jét megelőzően ugyan rokkantsági nyugdíjat állapítottak meg, azonban nyugellátásuk 2012. január 1-jétől az elhalálozásukig már nem saját jogú nyugdíjként, hanem rehabilitációs, vagy rokkantsági ellátásként került továbbfolyósításra.

Szintén vizsgálni kell azon elhunyt jogszerzők szolgálati idejét is, akik részére 2011. december 31-ét követően került megállapításra a rehabilitációs, vagy rokkantsági ellátás. Azon jogszerzők esetében, akiknél az előzetes szolgálati idő vizsgálata szükséges, korcsoportonként, az alábbi minimális szolgálati idő megszerzése elengedhetetlen az ellátásra való jogosultsághoz:

  • 22 éves életkor előtti elhalálozás esetén legalább 2 év, vagy az iskolai tanulmányok megszűnését követő 180 napon belüli szolgálati idő szerzése;
  • 22–25 éves életkor közötti elhalálozás esetén legalább 4 év;
  • 25–30 éves életkor közötti elhalálozás esetén legalább 6 év;
  • 30–35 éves életkor közötti elhalálozás esetén legalább 8 év;
  • 35–45 éves életkor közötti elhalálozás esetén legalább 10 év;
  • 45 éves életkor betöltését követően bekövetkezett elhalálozás esetén pedig legalább 15 év szolgálati idő szerzése.

OLVASSSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja mik a hozzátartozókra előírt jogosultsági feltételek, mikor jár az ideiglenes özvegyi nyugdíj, ki szerezhet jogosultságot özvegyi nyugdíjra, illetve a jogosultság mikor szűnik meg, mikor éled fel az özvegyi nyugdíj, mikor lehet újra megállapítani azt, illetve miként kell az özvegyi nyugdíjat igényelni!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Új pedagógusbér, esélyteremtési illetmény

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Végkielégítés, gyod, tartósan beteg, gyes

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1