hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nők 40 nyugdíj: szükséges iratok, kérelmezés

  • adozona.hu

Milyen iratok szükségesek a „Nők40” nyugdíjkérelem beadásához? Olvasói kérdésre Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Mindenekelőtt egy úgynevezett igénybejelentő-lap kitöltésére és annak a lakóhely szerinti nyugdíjszervnél történő benyújtására van szükség. A kérelmet írásban, kizárólag az erre a célra rendszeresített nyomtatvány (igénybejelentő-lap) kitöltésével, illetve elektronikus úton is előterjesztheti. A nyugdíjbiztosítási hatósági eljárásokban az elektronikus ügyintézéshez szükséges nyilatkozatait, eljárási cselekményeit és egyéb kötelezettségeit a https://www.magyarorszag.hu/ honlapon a Nyugdíj menüpont kiválasztását követően, az Ellátások igénylése menüpontból elérhető elektronikus űrlapok alkalmazásával és ügyek indításával teljesítheti. A benyújtott igényt a kérelmező lakóhelye szerint illetékes vármegyei/fővárosi kormányhivatal nyugdíjbiztosítási igazgatási szerve bírálja el.

Az igénybejelentő mellett, amennyiben a nyugdíjazást közvetlenül megelőzően is dolgozott és a munkaviszony megszűnt, úgy célszerű csatolni a jogviszony megszűnéséről szóló munkáltatói igazolást, a lezárt tb. kiskönyvet, valamint a munkáltató által a tárgyévben kifizetett járulékalapot képező jövedelmekre vonatkozóan kiadott igazolást. Ha a nyugdíjazással egyidejűleg a fennálló munkaviszony nem szűnik meg, úgy abban az esetben – munkáltatói igazolás hiányában – az igénybejelentő-lapon meg kell jelölni a jelenleg is fennálló munkáltató nevét és elérhetőségét annak érdekében, hogy a nyugdíj elbírálását végző szerv hivatalból megkérhesse a biztosítási jogviszonyra vonatkozó adatokat, valamint a tárgyévben a nyugdíjazást megelőző napig elért járulékalapot képező kereseteket.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magánszemély megbízása oktatásra

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Biztosítási díj

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Alapítvány megszűnés bevallásai

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1