hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ekhós munkavállaló csed-, gyedjogosultsága

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Sportoló, újságíró, színész, kreatív munkavállaló ekhósan adózik, és gyermeket vár? Ilyenkor jön sokszor a feketeleves, mert ez a fajta adózási forma sokkal kedvezőbb tud lenni a hagyományos munkaviszonynál és annak költségeitől, a nettó összeg a hónap végén kedvezőbb. Ha valamelyik egészségbiztosítás pénzbeli ellátásait szeretne igénybe venni a kismama, nem annyira pozitív a helyzet. Számoljunk közösen, milyen összegű csedre, gyedre lehet jogosult egy ekhós kismama.

Hogyan néz ki az ekhós adózási forma?

Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló 2005. évi CXX. törvény (Ekho tv.) határozza meg, hogy milyen feltételekkel lehet ekhós adózási formát választani. Munkaviszonyban vagy vállalkozási, megbízási szerződés alapján meghatározott foglalkozásnak megfelelő tevékenységet lehet folytatni, aminek ellenértékeként fizetett bevétel után a közteherviselési kötelezettségeit az előbbi törvény szerint egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) által teljesíti.

Az ekho választásának az alábbi feltételei vannak:

  • a jogszabályban meghatározott foglalkozások valamelyikéből adóköteles jövedelemmel rendelkezik;
  • a magánszemély – munkakörének elnevezésétől függetlenül – akkor választhatja az ekhót, ha tevékenysége alapján a mű elkészítésének folyamatában alkotó jelleggel vesz részt;
  • rendelkeznie kell olyan jövedelemmel, amely után az általános szabályok szerint fizeti meg a közterheket;
  • az ekhó meghatározott nagyságú bevételre alkalmazható;
  • az általános feltételek szerint fizetett közterhek mellett ekho alkalmazására jogosító bevételként olyan bevételek vehetők figyelembe, amelyek a felsorolt foglalkozásokhoz kapcsolódó tevékenység alapján illetik meg a magánszemélyt.

Főszabály szerint, ha a magánszemély munkaviszony alapján folytat ekho választására jogosító tevékenységet, akkor a munkáltató az adott hónap első napján érvényes minimálbért meghaladó részre veheti csak figyelembe a munkavállalója ekhós nyilatkozatát.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, hogyan adózik az ekhós munkaviszony tevékenykedő személy és milyen összegű ellátásokra számíthat az ekhós kismama.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkahelyi baleset utáni ellátás számviteli elszámolása

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Bt.-beltag, -kültag ingyenes munkavégzése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Indiai áru árutovábbítása – áfa

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31