hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Hogyan kell megállapítani az apa gyedjogosultságát és a gyed összegét?

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Amíg a csecsemőgondozási díjat a szülő nőn kívül csak korlátozottan veheti más igénybe, addig a gyermekgondozási díjnál már szülőt jelöl meg a jogszabály. Jelenti ez azt, hogy az anyán kívül akár az apa is igénybe veheti a gyedet. Az anyák esetében a gyed igénybevétele (legalábbis megkezdése) jellemzően egybeesik a gyermekgondozás céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadsággal. Az apák esetében is minden lehetőség meglenne erre, a valóság azonban a legtöbbször az – anyagi okok miatt –, hogy az apa csak a gyedet veszi igénybe, a gyermekkel azonban továbbra is az anya marad otthon. Mivel a gyed mellett korlátlanul lehet munkát végezni, így ennek jogilag nincsen akadálya. Cikkünkben azt nézzük meg, hogyan állapítják meg az apa gyedjogosultságát és a gyed összegét.

A kötelező egészségbiztosítási ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény (Ebtv.) 42/A §-ának (1) bekezdése értelmében:

„Gyermekgondozási díjra jogosult a gyermeket saját háztartásában nevelő:

  • biztosított szülő, ha a gyermek születését megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt;
  • csecsemőgondozási díjra jogosult szülő, akinek a biztosítási jogviszonya a csecsemőgondozási díjra való jogosultság időtartama alatt szűnt meg feltéve, hogy a csecsemőgondozási díjra való jogosultsága a biztosítási jogviszony fennállása alatt keletkezett, és a gyermek születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt.”

Sokszor találkozunk azzal a tévedéssel, hogy amennyiben az apa venné igénybe a gyedet, akkor azt a bizonyos 365 napnyi biztosítotti időt a gyed igénylésétől szeretnék számolni. Hiszen a gyed a csedet követően, a 169. naptól jár, így gondolhatnánk, hogy még ez az idő is beleszámít a jogosultsági időbe. Ez azonban tévedés, ahogy a jogszabályban is láthatjuk. Mindegy, hogy az igénylő az apa vagy az anya, a 365 napot a gyermek születését megelőző 2 éven belül keressük.

Nézzünk egy példát! A gyermek 2023. január 10-én született, anya nem jogosult csedre, gyest kapott a gyermek születésétől. A gyedet apa szeretné igénybe venni a 169. naptól. Apának 2022. február 1-jétől munkaviszonya van, amely jelenleg is tart, azonban előtte nem volt biztosítási jogviszonya. Bár a gyed megkezdésének időpontjában már meglenne a 365 napos biztosítotti ideje az apának, a gyermek születése előtti 2 évből ez nincs meg, így nem lesz jogosult gyedre.

Ugyanezen a példát nézzük, ugyanezen adatokkal, azonban itt az apa álláskeresési járadékban részesült 2021. december 10-e és 2022. január 31-e között. Mivel ez is biztosítási jogviszonynak számít, valamint benne van a releváns 2 évben, így ez az apa jogosult lesz gyedre.

A másik jogosultsági feltétel, hogy amikortól a gyedet igényli az apa, biztosított jogviszonya legyen. Ha tehát munkaviszonyban volt a gyermek születésekor, ami azonban megszűnt, és nem létesített új biztosítási jogviszonyt utána, akkor nem lesz jogosult gyedre.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, mi számít bele a 365 napba, és a jogszabályi háttér alapján milyen tényezőket kell figyelembe venni a gyed összegének meghatározásánál.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingyenesen kapott anyag elszámolása

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Munkáltató rendes felmondása TP alatt

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31