hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Vezető tisztségviselő nyugdíjba menne – mi számít szolgálati időnek?

  • adozona.hu

Olvasónk tíz éve tisztségviselője egy alapítványnak, és emellett nincs munkaviszonya, csak rehabilitációs ellátásban részesül. Azt tudakolta az Adózónától: a tisztségviselői jogviszony biztosítási időnek, szolgálati időnek számít-e, és ha igen, hogyan kell kérelmezni, igazolni? Kérdésére Winkler Róbert nyugdíjszakértőnk válaszolt.

A társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (Tbj.) 5. § (1) bekezdés g) pontja meghatározza, hogy e törvény alapján biztosított a díjazás ellenében munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony keretében személyesen munkát végző személy, amennyiben az e tevékenységéből származó, tárgyhavi járulékalapot képező jövedelme eléri a minimálbér harminc százalékát – idézte a jogszabályt Winkler Róbert.

A Tbj. 5. § (2) bekezdése pedig arról rendelkezik, hogy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony keretében munkát végző személynek kell tekinteni, többek között, az alapítvány tisztségviselőjét, amennyiben a járulékalapot képező jövedelemnek minősülő tiszteletdíja eléri az (1) bekezés g) pontjában meghatározott összeget.

Amennyiben tehát a tárgyhavi tiszteletdíja eléri a minimálbér harminc százalékát, úgy abban az esetben az alapítványi tisztségviselő biztosított lesz, és ezen jogviszonya alapján nyugdíjjogosultságnál figyelembe vehető szolgálati időt is szerezhet.

Szakértőnk felhívta a kérdező figyelmét arra, hogy amennyiben a tiszteletdíja nem éri el a minimálbér összegét, csupán arányos szolgálati időre szerezhet jogosultságot.

Tájékoztatta továbbá az Olvasót arról, hogy amennyiben rehabilitációs ellátását 2012. január 1-jétől külön közigazgatási döntéssel állapították meg és nyugdíjjárulékot is vontak belőle, úgy abban az esetben az ellátás folyósításának időtartama szolgálati időnek minősül.

Szolgálati idejének igazoltatását adategyeztetési eljárás kezdeményezésével kérelmezheti. Felhívta a figyelmet arra, hogy az adategyeztetés kezdeményezésére kizárólag elektronikus úton, ügyfélkapus azonosítással van lehetőség. Az ügyfélkapus regisztráció megléte esetén a kérelmet a Központi Rendszer – www.magyarorszag.hu – elektronikus felületén, a „Nyugdíjbiztosítási adategyeztetés” menüpont választásával, illetve a www.onyf.hu oldalról indítható az Általános Nyomtatvány Kitöltő (ÁNYK) programban található nyomtatványok kitöltésével és beküldésével.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Remote munka Hollandiában

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Napelempark létesítésének áfatartalma

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink