hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Várandós munkavállaló: mennyibe kerül a munkáltatónak? – 1. rész

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Egy várandós, majd gyermeket szült munkavállaló távollétre és különféle ellátásokra lehet jogosult, ebben az időszakban a munkáltató a munkájára nem számíthat, hiszen vagy már nem dolgozik – akár az egészségügyi állapota miatt, akár, mert nemsokára megszületik a gyermeke –, vagy gyermekgondozás céljából otthon van a gyermekével. Erre joga és lehetősége is, számos munkáltató azonban nem veszi jó néven a várandósságot, mivel jó ideig nem számíthat a dolgozóra, és még bizonyos mértékű költséget is jelent számára.

Mindez persze természetes élethelyzet egy munkavállaló számára, és a munkáltatóknak is ehhez igazodva kell tervezniük a költségeket, a helyettes munkavállalók felvételét, majd a visszatérők folytatólagos alkalmazását. Cikkünk első részében a munkáltató számára felmerülő költségeket nézzük végig a várandósság alatt, a szüléssel bezárólag. A második részben pedig majd azt mutatjuk be, milyen költségek merülnek fel akkor, amikor a gyermekgondozást a munkavállaló megszakítja, vagy letelik a 3 év, és újra vissza szeretne térni a munkahelyére.

A gyermek megszületése előtti időszak költségei

Amikor a munkavállaló megtudja, hogy várandós, terhesgondozásra jár a gyermek születéséig, közben pedig, ha az egészségügyi állapota engedi, akkor dolgozik. Milyen költségek keletkezhetnek ilyenkor, aminek nem minden munkáltató örül, és esetenként nem is kezeli jogszabályszerűen?

A munka törvénykönyve (Mt.) 55. paragrafusának (1) bekezdése kimondja, hogy …a munkavállaló mentesül rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól az alábbi esetekben: ….

b) a jogszabály szerinti, az emberi reprodukciós eljárással összefüggő, egészségügyi intézményben történő kezelés, valamint

c) a kötelező orvosi vizsgálata tartamára, továbbá….

Az, hogy mentesül a munkavégzési kötelezettség alól, azt jelenti, hogy az alábbi esetekben a munkáltatónak el kell engednie a munkavállalót, hogy az adott kezelésen, orvosi vizsgálaton részt vehessen. Ez még nem jelenti azt, hogy erre az időszakra költsége is keletkezik a munkáltatónak. Nézzük meg, mi számít orvosi vizsgálatnak!

Az Mt. 294. § (1) bekezdésének d) pontja szerint kötelező orvosi vizsgálat az az orvosi vizsgálat, amelyen a munkavállalónak munkaviszonyra vonatkozó szabály előírása alapján részt kell vennie, ideértve a várandós állapotra tekintettel előírt orvosi vizsgálatot is

Kapcsolódó cikkünk: Gyermeknevelés és munkavégzés: ezekre a szabályokra kell figyelemmel lenni

A jogszabály tehát egyértelműen kimondja, hogy a várandós állapotra tekintettel előírt orvosi vizsgálatra el kell engedni a munkavállalót. Ilyen például a reggeli laborvizsgálat, ami egy terheléses cukorvizsgálat esetében mindenképpen belenyúlik a reggeli munkakezdésbe. Természetesen törekedni kell arra, hogy amennyiben megoldható, akkor a vizsgálatok minél kevésbé ütközzenek a munkavégzéssel, értelemszerűen nem egy egész napot vegyenek el.

Költségoldalról azt kell vizsgálni, hogy jár-e a kieső időre juttatás a munkavállalónak, és az milyen költséget jelent a munkáltatónak. A munkavállaló ugyanis ebben a pár órában nem dolgozik, költsége azonban bizonyos esetekben keletkezik.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben jogszabályi helyekkel alátámasztva részletezzük, milyen kiadásokkal, költségekkel kell számolniuk a munkáltatóknak munkavállalóik várandóssága ideje alatt!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

FOKSZ tanuló szakmai gyakorlata

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3