hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Társas vállalkozó vagy alkalmazott? Ezt kell mérlegelni személyes közreműködéskor

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

A gazdasági társaságnak is minősülő társas vállalkozások (kft., kkt., bt.) tulajdonos tagjai nem csak arról dönthetnek, hogy személyesen végeznek-e munkát a cégükben, de az is rajtuk múlik, hogy vállalkozóként vagy alkalmazottként (munkaviszonyban esetleg megbízási jogviszonyban) működnek-e közre. (A többi társas vállalkozás esetében – a szabadalmi ügyvivői társaság, illetve szabadalmi ügyvivői iroda kivételével – a tagok minden esetben társas vállalkozónak minősülnek, tehát más jogviszonyban nem működhetnek közre a saját cégükben.) A jogviszony megválasztása során számos szempont szóba jöhet, és a döntés helyességét adott esetben csak az idő igazolja.

Az utólagos igazolásra különösen sok példát lehetne felhozni a nyugdíj megállapítására irányuló eljárások tapasztalatai alapján. A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. (Tny.) törvény 38. paragrafus (2) bekezdésének b) pontja értelmében szolgálati időként nem lehet figyelembe venni társas vállalkozás tagja esetében az adott társas vállalkozás tagjaként fennállt biztosítási kötelezettség alá tartozó jogviszonyának azt az időtartamát, amelyre vonatkozóan a társas vállalkozásnak a biztosítottnak minősülő akkori tagjai után 2011. december 31-éig fennálló időszakra nyugdíjbiztosításijárulék- vagy nyugdíjjárulék-, 2012. január 1-jétől nyugdíjjárulék-tartozása van.

Tehát, ha a járuléktartozást felhalmozó cég tulajdonos tagját alkalmazottként jelentették be korábban a cégben, akkor a tartozás nem érinti a szolgálati idejét, míg ha társas vállalkozóként működött közre, akkor könnyen előfordulhat, hogy bizonyos évek elvesznek számára.

Persze a jogviszony megválasztásakor nyilvánvalóan nem a járulék esetleges meg nem fizetésének következményei jelentik az elsődleges szempontot. Ugyanakkor a társadalombiztosítási kötelezettségek alakulása igenis befolyásolhatja ezt a döntést.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben kifejtjük, miért van ennek jelentősége!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózás külföldi munkaviszony mellett

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Családi kedvezmény

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Repoharak helyes pénzügyi elszámolása

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs