hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Táppénzszabályok többes jogviszonyban: lehet-e valaki egy időben beteg és keresőképes is?

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő
1

Nem ritka, hogy valaki az egyik biztosítási jogviszonyában keresőképtelen és táppénzben részesül, míg az ezzel egyidejűleg fennálló másik jogviszonyában (jellemzően egyéni vagy társas vállalkozásban, esetleg megbízási jogviszonyban, de szó lehet másik munkaviszonyról is) mintha mi sem történt volna, folytatja a tevékenységét. Cikkünkben összefoglaljuk, hogyan szabályozza ezt az ellentmondásosnak tűnő helyzetet az egészségbiztosítási törvény.

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Eb.) 43. paragrafusának (2) bekezdése rögzíti, hogy az egyidejűleg fennálló több biztosítási jogviszony esetén a keresőképtelenséget és a táppénzre való jogosultságot, azok időtartamát, az ellátás mértékét, annak összegét mindegyik jogviszonyban külön-külön kell megállapítani, illetve a betegség okozta keresőképtelenség elbírálásánál az a foglalkozás, illetőleg munkakör az irányadó, amelyben a biztosított a keresőképtelenségét közvetlenül megelőzően dolgozott.

Ez a rendelkezés vonatkozik arra az esetre is, ha a több biztosítási jogviszony ugyanannál a foglalkoztatónál áll fenn. (Például, ha a tulajdonos tag az ügyvezetést munkaviszonyban látja el, és emellett társas vállalkozóként is közreműködik a társaságban.)

Ugyanakkor az Eb. törvény 47. paragrafusának (3) bekezdése arról is rendelkezik, hogy a táppénz folyósítását meg kell szüntetni, ha a táppénzre jogosult nyilvánvalóan nem tartja be a keresőképességét elbíráló orvos utasításait, illetve a gyógyulását tudatosan késlelteti. Tehát, ha a párhuzamosan fennálló jogviszonyban történő munkavégzés ellentétben áll a kezelőorvos által javasolt magatartással, terápiával, akkor az a táppénzjogosultság megszüntetésével járhat.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben ismertetjük, mi a teendő, ha a foglalkoztatóban kétség merül fel, hogy valóban beteg-e az alkalmazottja, és lehet-e valaki egyszerre több jogviszonyban táppénzen!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

Látom, hogy egyes szakértőknek izgalmas téma a többes jogviszony.

Már írtam, hogy ez szimpla bolondéria.

Épeszű könyvelő nem engedi meg az ügyfelének ezt a nárcisztikus magánszámot, hiszen az illető összes teendője bőven belefér 1 társas vállalkozói jogviszonyba, vagy 1 munkaviszonyba.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfabevallás az özvegyi jogon folytatott vállalkozónál

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Pénztárgépbe be nem ütütt forgalom

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Visszamenőleges számlázás teljesítési dátuma

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink