hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Táppénz, gyed, csecsemőgondozási díj: így jár többes jogviszonyban

  • dr. Radics Zsuzsanna társadalombiztosítási szakértő

Ha a biztosított egyidejűleg több biztosítási jogviszonyban is áll, és mindegyik jogviszonyában megfizeti a 3 százalékos pénzbeli egészségbiztosítási járulékot, akkor táppénzre, csecsemőgondozási díjra, illetve gyermekgondozási díjra lehet jogosult. Az alábbiakban ezen többes jogviszonyban állók ellátását részletezzük, külön kiemelve a 2015. január 1-jétől alkalmazandó új szabályokat.

Táppénz

Egyidejűleg fennálló több biztosítási jogviszony esetén az a szabály, hogy a keresőképtelenséget és a táppénzre való jogosultságot, valamint azok időtartamát, az ellátás mértékét, illetőleg összegét mindegyik jogviszonyban külön-külön kell megállapítani.

Azaz, ha a biztosított napi 4 órás munkaviszonyban áll, és a munkaviszonya mellett egyéni vállalkozóként is dolgozik, akkor mind a munkaviszonyában, mind egyéni vállalkozóként táppénzt fog kapni, ha a kezelőorvos mindkét jogviszonyában keresőképtelenséget igazol.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben a tgyást felváltó csecsemőgondozási díj, a gyed és a megszűnt, többes  jogviszonyra vonatkozó szabályokat ismertetjük.

A teljes cikkhez előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

Részletesebben is tájékozódhat a témában az Adózóna legújabb kiadványából, amely segítséget nyújt a többes jogviszony egyes eseteinek értelmezéséhez, a jogszabályi előírásoknak való megfelelés megkönnyítéséhez.

Rendelje meg most a 2018. októberben megjelent "Többes jogviszony a gyakorlatban" című kiadványt! → MEGRENDELEM

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tárgyi eszköz – bruttó érték meghatározása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Csehországi adókötelezettségek

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Egyéni vállalkozó – támogatott ingatlan tevékenység alóli kivonása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close