hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szülés utáni ellátások megbízási szerződés esetén

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

A foglalkoztatási formák közül ugyan a munkaviszony a legjellemzőbb Magyarországon, de gyakran találkozunk megbízási szerződéssel foglalkoztatottakkal is, akik nem csak egy-egy rövidebb projekt erejéig dolgoznak ezen keretek között. Cikkünkben áttekintjük, milyen ellátásra számíthat egy megbízási szerződéssel foglalkoztatott szülő.

A megbízási szerződés alapján a megbízott a megbízó által rábízott feladat ellátására, a megbízó a megbízási díj megfizetésére köteles [Polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 6. könyvének 272-280. paragrafusa]. A gyermekvállalás oldaláról vizsgálva azt kell elsősorban megállapítani, hogy az adott megbízási jogviszonyban tevékenykedő biztosítottnak minősül-e; ettől függ a későbbi ellátása.

Az 1997. évi LXXX. (Tbj.) törvény 5. paragrafusában foglaltak értelmében biztosítottnak minősül a díjazás ellenében munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony keretében (megbízási szerződés alapján, egyéni vállalkozónak nem minősülő vállalkozási jogviszonyban) személyesen munkát végző személy – a külön törvényben meghatározott közérdekű önkéntes tevékenységet végző személy kivételével – ha az e tevékenységéből származó, tárgyhavi járulékalapot képező jövedelme eléri a minimálbér harminc százalékát, illetőleg naptári napokra számítva annak a harmincad részét. Mit jelent ez 2019-ben?

Ha a megbízott egész hónapban megbízási szerződéssel folytat keresőtevékenységet, akkor számít biztosítottnak, ha a megbízási díja eléri a bruttó 44 700 forintot (a 149 ezer forintos bruttó minimálbér 30 százalékát), egy napra vetítve pedig annak harmincad részét, azaz 1490 forintot. Ha a havi/napi megbízási díj nem éri el az említett összeget, akkor a megbízott nem számít biztosítottnak. Ebben az esetben pedig gyermekvállalás esetén nem is lesz jogosult sem csecsemőgondozási díjra (csed), sem gyermekgondozási díjra (gyed).

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, milyen feltételek teljesülése esetén kaphatnak csedet, illetve gyedet a megbízási szerződéssel foglalkoztatottak!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyereményjáték szervezése üzletszerűen

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Termékexport de EU-ba történő szállítás

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close