hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjszámítás: mennyit érnek a külföldön ledolgozott évek?

  • HVG

Országa válogatja, hogy munkavégzés vagy – bizonyos feltételekkel – már az ott-tartózkodás is nyugdíjra jogosítja-e a külföldit, például a magyar állampolgárt. A HVG hetilap összefoglalta a különböző ország-csoportokra vonatkozó szabályokat.

Előbb-utóbb muszáj lesz tájékozódnia a fogadó ország nyugdíjszabályairól is annak a félmillió magyarnak, aki Matolcsy György – még nemzetgazdasági miniszterként tett – állítása szerint külföldön dolgozik. Hiszen majdani időskori ellátásukat befolyásolhatja, hogy külföldön is szereztek-e figyelembe vehető szolgálati időt. Ilyen szempontból a külföld három országcsoportra bontható: az elsőbe az Európai Gazdasági Térség országai (az EU-tagállamok, továbbá Izland, Liechtenstein, Norvégia) és Svájc tartoznak, a másodikba azok az országok, amelyekkel Magyarország kétoldalú szociálpolitikai, illetve szociális biztonsági egyezményt kötött, a harmadikba pedig minden más állam.

Az EU-ban nincs egységes nyugdíjrendszer, a jogosultság szabályozása nemzeti hatáskörbe tartozik; minden állam maga határozza meg például a nyugdíjkorhatárt, a nyugellátáshoz szükséges minimális biztosítási időt és a nyugdíj ki-számításának módját. Ugyanakkor úgynevezett közösségi koordinációs rendeletek regulázzák a különböző ellátási rend-szerek közötti átjárhatóságot. Ezeket a – keretszabályokat tartalmazó – rendeleteket kell alkalmazni az EGT-tagállamokban és Svájcban szerzett szolgálati időre, Magyarországon az uniós csatlakozás időpontját követően megálla-pított nyugdíjakra és nyugdíjszerű ellátásokra.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja, mi történik, ha nincs meg a 15 vagy 20 év szolgálati ideje, mikor számol a nyugdíjbiztosító az országra jellemző átlagkeresettel, s az is kiderül, melyik országgal nincs nyugdíjegyezményünk.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tűzifa adómentessége

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Tárgyi adómentes szolgáltatás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs