hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjszámítás: mennyit érnek a külföldön ledolgozott évek?

  • HVG

Országa válogatja, hogy munkavégzés vagy – bizonyos feltételekkel – már az ott-tartózkodás is nyugdíjra jogosítja-e a külföldit, például a magyar állampolgárt. A HVG hetilap összefoglalta a különböző ország-csoportokra vonatkozó szabályokat.

Előbb-utóbb muszáj lesz tájékozódnia a fogadó ország nyugdíjszabályairól is annak a félmillió magyarnak, aki Matolcsy György – még nemzetgazdasági miniszterként tett – állítása szerint külföldön dolgozik. Hiszen majdani időskori ellátásukat befolyásolhatja, hogy külföldön is szereztek-e figyelembe vehető szolgálati időt. Ilyen szempontból a külföld három országcsoportra bontható: az elsőbe az Európai Gazdasági Térség országai (az EU-tagállamok, továbbá Izland, Liechtenstein, Norvégia) és Svájc tartoznak, a másodikba azok az országok, amelyekkel Magyarország kétoldalú szociálpolitikai, illetve szociális biztonsági egyezményt kötött, a harmadikba pedig minden más állam.

Az EU-ban nincs egységes nyugdíjrendszer, a jogosultság szabályozása nemzeti hatáskörbe tartozik; minden állam maga határozza meg például a nyugdíjkorhatárt, a nyugellátáshoz szükséges minimális biztosítási időt és a nyugdíj ki-számításának módját. Ugyanakkor úgynevezett közösségi koordinációs rendeletek regulázzák a különböző ellátási rend-szerek közötti átjárhatóságot. Ezeket a – keretszabályokat tartalmazó – rendeleteket kell alkalmazni az EGT-tagállamokban és Svájcban szerzett szolgálati időre, Magyarországon az uniós csatlakozás időpontját követően megálla-pított nyugdíjakra és nyugdíjszerű ellátásokra.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja, mi történik, ha nincs meg a 15 vagy 20 év szolgálati ideje, mikor számol a nyugdíjbiztosító az országra jellemző átlagkeresettel, s az is kiderül, melyik országgal nincs nyugdíjegyezményünk.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlannal rendelkező társaság bejelentése

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Versenyautózás adózása II.

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Közterhek felhasználási szerződésnél

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close