hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A rokkantsági ellátás "átalakítása" öregségi nyugdíjjá

  • Molnár László

Olvasónk levélben kérte tanácsunkat, hogy a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól kapott öregségi nyugdíj-korhatárának betöltésére vonatkozó tájékoztatóban ismertetett lehetősége közül melyikkel éljen. Összefoglaljuk a tudnivalókat.

Az 1951. szeptember 14-én született olvasónk – öregségi nyugdíjra jogosító korhatára 2013. szeptember 14. – 2011. december 31-éig III. csoportos rokkantsági nyugdíjban részesült, amelyet 2012. január 1-jétől rokkantsági ellátássá alakítva tovább folyósítottak. Kérdése arra vonatkozik, hogy az öregségi nyugdíjkorhatárának elérésekor kínálkozó két esetkörnél – a rokkantsági ellátás változatlan összegű továbbfolyósítása, illetve öregségi nyugdíj új igényként történő megállapítása – miket kell mérlegelnie.

Tekintsük át a vonatkozó jogszabályokat.

A megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény (a továbbiakban: Mmtv.) alapján folyósított ellátásokat (rehabilitációs ellátás, rokkantsági ellátás) az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését követően nem kell hivatalból öregségi nyugellátássá átalakítani, azonban nincs kizárva az sem, hogy az ilyen ellátásban részesülők, a korhatáruk betöltésével, az addig folyósított ellátásuk helyett nyugellátás megállapítását kérjék. Ebben az esetben a rokkantsági ellátást és rehabilitációs ellátást meg kell szüntetni, hiszen az Mmtv. a nyugellátást olyan rendszeres pénzellátásnak tekinti, amely a megváltozott munkaképességű személyeket megillető ellátások folyósítását kizárja.

Ha olyan személy kéri az öregségi nyugdíj megállapítását, aki rehabilitációs/rokkantsági ellátásban részesül, a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnek értesítenie kell az ellátást megállapító rehabilitációs szakigazgatási szervet, melyben arról is tájékoztatja, hogy a kérelmező mely időponttól válik vagy válhat öregségi nyugdíjra jogosulttá.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi ügyvezető magyar cégben

Széles Imre

tb-szakértő

Ingatlaneladás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Személygépkocsi – áfa

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs