hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tb, nyugdíj, táppénz Luxemburgban

  • Radics Zsuzsanna
1

Cikksorozatunkat, amelyben ismertetjük több Európai Uniós tagállam társadalombiztosítását, most Luxemburg társadalombiztosításának bemutatásával folytatjuk.

Társadalombiztosítási bevételek

Luxemburgban a társadalombiztosítási ellátások kiadásait – a munkahelyi balesetek, foglalkozási megbetegedések kivételével – járulékokból finanszírozzák. A járulékok közel felét a foglalkoztatott fizeti, míg a fennmaradó rész a foglalkoztatót terheli. A járulékfizetésnek az alapja a keresőtevékenységből származó jövedelem, azonban a tartós ápolás-gondozási biztosítás járulékának meghatározásánál a vagyonból származó jövedelmet is figyelembe veszik. A tartós ápolás-gondozási biztosításra fordítandó járulék azonban abban is eltérő, hogy ezt teljes egészében a foglalkoztatott személy fizeti meg. 

A munkahelyi balesetek, foglalkozási megbetegedések ellátásának bevétele az ezen céllal kötött biztosításból származik.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Pálkerti

Tisztelt Adózóna (Szerkesztők)!
Érdeklődni szeretnék, hogy a fentiekhez hasonló összefoglaló Ausztria társadalombiztosításával kapcsolatban fog-e készülni a közeljövőben (ill. ha már megvan, és elkerülte figyelmemet, kérem jelezzék!)
Köszönöm!
Pálkerti

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi ügyvezető magyar cégben

Széles Imre

tb-szakértő

Ingatlaneladás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Személygépkocsi – áfa

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs