hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Amiről gyakran elfeledkeznek a munkáltatók: bajban lehet, ha bejelentve marad a nem biztosított munkavállaló

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Meglepően gyakran feledkeznek meg a foglalkoztatók arról, hogy nemcsak be, hanem ki is kell jelenteni a munkavállalókat, ha már nem dolgoznak a cégnél. Egy-egy biztosított esetében ennek vélhetően egyszerű hanyagság az oka, amikor viszont már százas nagyságrendben marad el a kijelentés, akkor már rendszerszintű a probléma.

Az egészségügyi szolgáltatásra jogosultak nyilvántartását a NEAK kezeli. E nyilvántartásban azon személyek adatai szerepelnek, akiket biztosítottként a Tbj. (2019. évi CXXII. törvény) 6. paragrafusa szerint vagy egyes ellátásra jogosultként (Tbj. 22. §) megillett az egészségügyi szolgáltatás.

Utóbbi körbe tartozók általában közvetlenül az egészségbiztosítási szervhez történő bejelentés útján (Tbj. 67. §) kerülnek a nyilvántartásba, míg a biztosítottak az adóhatóság közreműködésével a T1041-es biztosítotti bejelentések alapján.

Az adózás rendjéről szóló törvény (Art.) 1. számú mellékletének 3.1. pontja értelmében a biztosítás kezdetére vonatkozóan legkésőbb a biztosítási jogviszony első napján, a foglalkoztatás megkezdése előtt, álláskeresési támogatás esetén a támogatást megállapító határozat jogerőre emelkedését követő tíz napon belül, illetve, ha a biztosítás elbírálására utólag kerül sor, legkésőbb a biztosítási kötelezettség megállapítását követő napon kell eleget tenni a bejelentési kötelezettségnek, míg a 3.2. pont szerint a jogviszony megszűnését, a szünetelés kezdetét és befejezését, a biztosítás megszűnését követően folyósított ellátás kezdő és befejező időpontját közvetlenül követő 8 napon belül kell bejelenteni.

Utóbbi előírásról meglepően gyakran megfeledkeznek a foglalkoztatók. Míg egy-egy biztosított esetében ennek nyilvánvalóan egyszerű hanyagság az oka, addig rendszerszintű problémának tekinthetjük, amikor százas nagyságrendben marad el a kijelentés.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, milyen problémákkal kell számolni, ha egyes magánszemélyek jogalap nélkül szerepelnek a biztosítotti nyilvántartásban!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Könyvezetés módjának változtatása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Tőketartalék vagy halasztott bevétel

Pölöskei Pálné

adószakértő

Értékpapírszámla jutalékból

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs