hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjas kft.-tag, ügyvezető juttatásait terhelő járulékok

  • adozona.hu
2

Milyen levonások, illetve járulékfizetési kötelezettségek terhelik a kft. saját jogú nyugdíjas tagjának, ügyvezetőjének fizetendő juttatásokat? – kérdezte az Adózóna olvasója. Széles Imre tb-szakértő válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Az egyszemélyes kft. saját jogú nyugdíjas tagjának (65 éves) – aki egyben ügyvezető – fizetendő alábbi juttatások esetén milyen levonások, illetve a társaságot milyen járulékfizetési kötelezettségek terhelik: az ügyvezetésért kapott megbízási díj vagy – az ügyvezetésért kapott munkadíj – a tagi személyes közreműködés díjazása után?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A vázolt esetben a legoptimálisabb megoldás, ha mindkét tevékenységi kört (tehát az ügyvezetést és a személyes közreműködést is) egyazon munkaviszony keretében látja el a kérdésben említett tag.

Ebben az esetben a számára kifizetett munkadíjat csak a személyi jövedelemadó terheli, és semmilyen más fizetési kötelezettség sincs vele kapcsolatban.

Abban az esetben, ha az érintett társas vállalkozónak is minősül (például tagként személyesen közreműködik), akkor a társaságot mindenképpen terheli a havi 7500 forintos egészségügyi szolgáltatási járulék, illetve az esetleges tagi jövedelemből – a személyi jövedelemadón túl – le kell vonni a 10 százalékos nyugdíjjárulékot.

A megbízási díjból származó jövedelem után pedig minden esetben meg kell fizetnie a kft.-nek a szociális hozzájárulási adót és szakképzési hozzájárulást, illetve, ha biztosítási kötelezettséggel is jár a kifizetés, akkor a személyi jövedelemadón túl a 10 százalékos nyugdíjjárulékot és a 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulékot is le kell vonni a megbízottól.

Részletesebben is tájékozódhat a témában az Adózóna legújabb kiadványából, amely segítséget nyújt a többes jogviszony egyes eseteinek értelmezéséhez, a jogszabályi előírásoknak való megfelelés megkönnyítéséhez.

Rendelje meg most a 2018. októberben megjelent "Többes jogviszony a gyakorlatban" című kiadványt! → MEGRENDELEM

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
emeszter

A megbízási díj lehet nulla forintos is, és a társas vállalkozó, öregségi nyugdíjas személy vállalkozói kivét címen vehet ki pénzt, mely után szja-t fizet és 2018.dec. 31-ig 10% nyugdíj járulékot.
2019. jan. 1-től csak szja-t fizet.
A cég fizet utána egészségügyi szolgáltatási járulékot, mely 2018-ban 7320 Ft.2019. jan.1-től 7500 Ft.

Ruszin Zsolt

Kár, hogy a válasz nem tér ki arra, hogy a nyugdíjas ügyvezető tag is köthet a cégével munkaszerződést. Munkaviszony esetén pedig - ha a tényleges munkavégzés minimális - a munkaidő és így a munkabér is lehet minimális, például havi 20 perc. Munkaviszony esetén pedig ESZJ sincs.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Átalányadózó adó-, és járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Közösségi értékesítés / áfaregisztráció

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close