hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kérheti az özvegy nyugdíjként az elhunyt hozzátartozó nyugellátását?

  • adozona.hu

Van-e arra jogszabály adta lehetőség, hogy a korábban rokkantnyugdíjas, ma már saját jogú nyugellátás mellett özvegyi nyugdíjra jogosult a saját, illetve a férje után megállapított nyugdíj között válasszon? Olvasói kérdésre Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: 1995-től rokkantnyugdíjas voltam, 2011-ben megözvegyültem, így a férjem nyugdíjának megfelelő hányadát is kapom. 2018-ban betöltöttem az öregségi nyugdíjkorhatárt. Kérdésem, hogy a férjem magasabb összegű nyugdíját választhatom-e a továbbiakban, vagy a választás joga elévült?

Olvassa el az Adózóna „Ennyit érnek az idén nyugdíjba vonulóknál a korábbi évek keresetei – Kormányrendelet az új valorizációs szorzókról”, „Tévedések a nyugdíjról: mi lesz azzal az időszakkal, amelyre nem fizeti meg a munkaadó a járulékot?” és „Nők 40 kedvezményes nyugdíjazása: ezek a feltételek szükségesek” című írását!

Tájékoztatásul: saját jogú nyugdíj összege: 81 545 forint, hozzátartozói ellátás 65 215 forint (30 százalék). Ha jól számolom, a néhai férjem után a teljes nyugdíj 217 383 forint lenne. Kérhetem-e a férjem után megállapított nyugdíj összegét, és amennyiben igen, milyen nyomtatványon?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Ha az özvegy a reá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító korhatárt betöltötte vagy megváltozott munkaképességű, de saját jogú nyugellátásban nem részesül, az ideiglenes özvegyi nyugdíj lejártát követően özvegyi nyugdíjként – a jogosultsági feltételek fennállása esetén – az elhunyt jogszerzőt a halála időpontjában megillető saját jogú nyugdíjának a 60 százaléka illeti meg.

Amennyiben az özvegy saját jogú nyugellátásban részesül – ideértve a korhatár előtti ellátást, szolgálati járandóságot, táncművészeti életjáradékot, átmeneti bányászjáradékot, rehabilitációs és rokkantsági ellátást is –, özvegyi nyugdíjként az elhunyt jogszerzőt a halála időpontjában megillető saját jogú nyugdíjának a 30 százaléka illeti meg.

Mivel a kérdése szerint ön 1995-től rokkantsági nyugdíjban – mely ellátás 2012-től már megváltozott munkaképességű ellátásként kerülhetett továbbfolyósításra –, majd 2018-tól a nyugdíjkorhatára betöltésétől már öregségi nyugdíjban részesül, ezért az özvegyi nyugdíja mértéke 30 százalék.

Sem a korabeli, sem a jelenleg hatályos jogi szabályozás nem adott lehetőséget arra, hogy az özvegy részére az elhunyt hozzátartozója nyugellátása kerüljön özvegyi nyugdíjként megállapításra és folyósításra, ezért a kérdésére a válasz, hogy nincs, illetve nem is volt választási lehetősége.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Nyugdíjkifizetés

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Jár-e végkielégítés?

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Orvosi igazolás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink