hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nők 40 kedvezményes nyugdíjazása: ezek a feltételek szükségesek

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő

Köztudott tény, hogy a nyugdíjkorhatár betöltése előtt öregségi nyugdíj megállapítására kizárólag a nők részére nyílik lehetőség, amennyiben legalább 40 év jogosultsági időt szereznek. Az előzőekben említett fő jogosultsági feltétel mellett azonban további jogosultsági feltételek teljesítése is szükséges a kedvezményes nyugdíj igénybevételéhez.

A kedvezményes nyugdíj igénybevételével kapcsolatban elsődlegesen azon tényt kell tisztázni, hogy a jogosultsági idő fogalma szűkebb, mint az általános szabályok szerinti szolgálati időé. Ez abban nyilvánul meg, hogy jogosultsági időként kizárólag olyan időszakot lehet elismerni, amely időszak a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) szerint szolgálati időnek számít, azonban függetlenül attól, hogy az adott időszak az általános szabályok szerint szolgálati időnek minősül, nem biztos, hogy a kedvezményes nyugdíjazás tekintetében jogosultsági időként is elismerhető. A jogosultsági időnek is számító szolgálati időket a Tny. és a végrehajtására kiadott 168/1997. kormányrendelet (TnyR.) taxatíve sorolja fel.

Olvassa el az Adózóna „Megéri-e nyugdíjba menni a nyugdíjkorhatár betöltésekor, vagy érdemes továbbdolgozni?”, „Így számolják az öregségi nyugdíj és az alapjául szolgáló havi átlagkereset összegét 2023-ban” és „Szolgálati idő vásárlása: hogyan lehetséges?” című írását!

Jogosultsági időként nem vehető figyelembe például a munkanélküli ellátás folyósításának időtartama, az egyébként szolgálati időként elismerhető tanulmányi idő, a passzív, vagyis a biztosítási jogviszony megszűnését követően folyósított táppénz időtartama, az 1998. január 1-jét megelőzően – nem gyermekgondozás, vagy ápolás miatt igénybe vett – fizetés nélküli szabadság szolgálati időnek minősülő első 30 napja, a megállapodás alapján külön nyugdíjjárulék-fizetéssel szerzett szolgálati idő. A kedvezményes nyugdíjazás szempontjából a közeli hozzátartozó – férj, szülő, testvér – súlyos betegsége miatt megállapított ápolási díj időtartama sem vehető figyelembe jogosultsági időként, bár az az általános szabályok szerint egyébként szolgálati időnek minősül.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja mely időszakok számítanak jogosultsági időnek, mennyinek kell lenni ebből keresőtevékenységgel fedettnek, illetve mely időszakokat nem lehet idesorolni annak ellenére, hogy szolgálati időnek számítanak!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Elmaradt szállásfoglalások számlázása

Bunna Erika

adótanácsadó

Csoportos jóváíró számla könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink