Nyugdíjprémium, egyszeri juttatás 2021-ben: ki jogosult rá, jár-e duplán?

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő

Mennyi lesz a nyugdíjprémium, ki jogosult rá? Többféle nyugellátás esetén többszöröződik-e ez az egyszeri juttatás? Összefoglaltuk a minap megjelent 568/2021. kormányrendelet részleteit.

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) rendelkezései meghatározzák, hogy amennyiben a bruttó hazai termék – GDP – változatlan áron számított növekedésének tárgyévben várható mértéke meghaladja a 3,5 százalékot, és az államháztartás tárgyévi egyenlegcélja teljesül, a tárgyév novemberében nyugdíjprémiumot kell fizetni annak a személynek, aki a tárgyévet megelőző év legalább egy napján, valamint a tárgyév novemberében a Tny. keretében járó, vagy azzal egy tekintet alá eső nyugellátásban részesül.

Olvassa el a novemberi kiegészítő nyugdíjemelésről közölt cikkünket is!

Figyelemmel a korábban kiadott prognózisra, mely szerint az idei évben a GDP növekedés mértéke várhatóan 7,5 százalék lesz, ezért a fentiekben említett jogi szabályozásnak megfelelően, novemberben a nyugdíjasok részére úgynevezett nyugdíjprémium kerül kifizetésre. Az erről szóló, frissen kihirdetett kormányrendelet a nyugdíjprémium kifizetésén túlmenően úgynevezett egyszeri juttatás kifizetéséről is rendelkezik azon ellátások után, amelyek a nyugdíjakkal azonos módon emelkednek. 

A kihirdetett rendelet meghatározza továbbá, hogy nyugdíjprémiumra, illetve egyszeri juttatásra 2021 novemberében az a személy jogosult, aki 2021 novemberében a kormányrendeletben meghatározott nyugellátásban, ellátásban részesült. Ez egyben azt jelenti, hogy az a személy is kap nyugdíjprémiumot, egyszeri juttatást, akinek a nyugellátását, illetve a nyugdíjakkal azonos módon emelendő ellátását az idei évtől állapították meg.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben példákkal is illusztráljuk, hogy milyen kalkulációk alapján számolják ki a nyugdíjprémiumot!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tűzifa adómentessége

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Tárgyi adómentes szolgáltatás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs