Nagyszülők gyeden: szigorú jogosultsági szabályok, melyeket mindenképpen be kell tartani

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Egyre több helyről merül fel kérdésként, hogy vajon megérné-e a családnak, hogy ne a szülő, hanem a nagyszülő maradjon otthon gyeden az unokával. Cikkünkben megvizsgáljuk, kinek van lehetősége élni ezzel az egészségbiztosítási pénzbeli ellátással, és mire kell figyelni az igénylésekor és a folyósítás alatt.

Ki jogosult nagyszülői gyedre?

A nagyszülői gyed igénybevételére több mint két éve van lehetőség, az 1997. évi LXXXIII. törvény (Ebtv.) 42/G paragrafusa szabályozza. E szerint a gyermekgondozási díjra a 42/A § (1) bekezdése alapján jogosult személy (e § alkalmazásában az alapjogosult) jogán annak vagy az alapjogosulttal együtt élő házastársának – ide nem értve a családba fogadó gyám házastársát – vér szerinti és örökbe fogadó biztosított szülője, továbbá a szülővel együtt élő biztosított házastárs (nagyszülő) is jogosult a gyermekgondozási díjra, ha

a) a nagyszülő a gyermek születését megelőző két éven belül legalább 365 napon át biztosított volt,

b) a gyermek közös háztartásban élő mindkét szülője – egyedülálló alapjogosult esetében az alapjogosult – az ellátás nagyszülő részére történő folyósítása alatt a Tbj. 5. paragrafusa szerinti jogviszony – ide nem értve a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyt – alapján biztosítottként keresőtevékenységet végez,

c) a gyermeket az alapjogosult a saját háztartásában neveli, és abból a gyermek a nagyszülőhöz csak átmeneti jelleggel, napközbeni időszakra kerül ki,

d) a gyermek közös háztartásban élő mindkét szülője – egyedülálló alapjogosult esetében az alapjogosult – írásban nyilatkozik arról, hogy egyetért a gyermekgondozási díj nagyszülő általi igénylésével, és annak nagyszülő részére történő megállapításával, és

e) azon gyermekre tekintettel, aki után az e bekezdés szerinti ellátást megállapították, gyermekgondozást segítő ellátást nem folyósítanak.

Kiemelendő már az elején, hogy nyugdíjas nagyszülők nem mehetnek el nagyszülői gyedre, hiszen ez a fajta gyed is egyfajta egészségbiztosítási pénzbeli ellátás, amely aktív biztosítási jogviszonyt igényel. Nyugdíjas nagyszülő pedig annak ellenére sem biztosított, ha a nyugdíja mellett dolgozik. Ezt az ellátást tehát az aktív, dolgozó nagyszülők vehetik igénybe. Ez a nagyszülő lehet az anya vagy az apa szülője (akár vér szerinti, akár örökbe fogadó), vagy a nagyszülőnek a házastársa.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük, milyen nagyon fontos rendelkezésekre kell figyelni akkor, ha a nagyszülő bvenné igénybe a gyedet!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adószám vége 51

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Magánvállalkozó tevékenységének megszüntetése után számlázás

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Katás bevételek, ha nem folytak be

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs