hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munka öregségi nyugdíj, korhatár előtti ellátás mellett

  • Winkler Róbert

Minden év elején kiemelt érdeklődés mutatkozik az iránt, hogy az öregségi nyugdíj mellett milyen feltételekkel lehet keresőtevékenységet folytatni. Lássuk, mi a helyzet 2020-ban!

2018 júliusától már nem feltétele a nyugdíj megállapításának a biztosítási jogviszony megszüntetése, azaz az öregségi nyugdíj, korhatár előtti ellátás abban az esetben is megállapítható, ha az adott személy a nyugdíj, ellátás megállapításának kezdő napján keresőtevékenységet folytat.

A megállapított nyugellátás, korhatár előtti ellátás melletti munkavégzés, keresőtevékenység azonban, bizonyos jól meghatározott esetekben továbbra is az ellátás folyósításának korlátozását eredményezi. A keresőtevékenység miatti korlátozás tekintetében jelenleg a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) 83/B §-a és a 83/C §-a tartalmaz különböző rendelkezéseket.

A 2020-as változásokról szóló írásainkat itt találja!
A HVG 2020-as Tb-különszámában szakértői kommentárokkal, példákkal és törvényekkel segítjük az eligazodást a társadalombiztosítási jogszabályokban.

A Tny. 83/B §-a a nyugellátásnak a keresőtevékenységből származó nyugdíjjárulék alapjául szolgáló kereset összegének mértékétől teszi függővé az ellátás folyósításának szüneteltetését, rendelkezéseit pedig a nyugdíjkorhatárt be nem töltött öregségi nyugdíjasok – nők 40 év jogosultsági időre tekintettel megállapított öregségi nyugdíja –, valamint a korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban részesülők esetében kell alkalmazni.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a részleteket!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyesület törlése, zárómérlege

Pölöskei Pálné

adószakértő

Bt.-kültag halála

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kata 2021

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close