hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Módosítások 2023. július 1-jétől az egészségbiztosítási pénzbeli ellátások megállapításának szabályaiban

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász

2023. július 1-jétől módosítja többek között az egészségbiztosítás, és a kifizetőhelyek szabályait módosítja a 2022. évi LXXV. törvény. A változások nagy terjedelmére tekintettel az alábbi cikkben az egészségbiztosítási pénzbeli ellátások megállapítására vonatkozó szabályok módosításait ismertetjük, a kifizetőhelyekre és a diplomás gyedre vonatkozó új szabályok egy következő cikk témái lesznek.

Előző cikkünkben a keresőképtelenségre, a táppénzre, a nyilvántartásra és az adatszolgáltatásra vonatkozó új szabályokat foglaltuk össze.

Tekintsük át, hogy mennyiben változnak 2023. július 1-jétől az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítására vonatkozó szabályok!

1. Az ellátás összegének megállapítása

A hatályos szabály alapján az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásai és a baleseti táppénz összegének megállapításánál az ellátásra való jogosultság kezdő napján fennálló biztosítási jogviszonyban bevallott jövedelem kerül figyelembevételre, ezért a korábbi foglalkoztatótól származó jövedelmek figyelembevételére nincs lehetőség. Ez a szabály 2023. július 1-jétől kiegészül a következő, vastagon szedett résszel: „Az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásai és a baleseti táppénz összegének megállapításánál az ellátásra való jogosultság kezdő napján kizárólag ugyanannál a foglalkoztatónál fennálló biztosítási jogviszonyban személyi jövedelemadó-előleg megállapításához bevallott jövedelmet kell figyelembe venni.”

Olvassa el az Adózóna „Amikor a táppénzjogosultság lejár: mit tehet a munkavállaló, az egyéni és a társas vállalkozó?”, „Részmunkaidőben foglalkoztatott személy nyugdíjjogszerzése” és „Így lehet öregségi nyugdíj a rokkantsági ellátásból: nem automatikus a folyamat” című írását!

Ugyan a fenti – vastagon szedett – kiegészítés a kifizetőhelynél, és az egészségbiztosítónál alkalmazott gyakorlathoz képest nem eredményez változást, azonban a pontosításra a törvény indokolása alapján azért van szükség, mert „a bírósági és alkotmánybírósági gyakorlat az eredeti jogalkotói szándékkal ellentétesen alkalmazza azt a szabályt, hogy csak fennálló jogviszonyból lehet jövedelmeket figyelembe venni.”

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja milyen változások lépnek hatályba júliustól megszűnt jogviszonyból származó igény esetében, milyen pontosítások lesznek a kormányhivatal egészségbiztosítási szervének hatáskörébe tartozó feladatoknál, illetve milyen változások lesznek a passzív jogon járó baleseti táppénz folyósítása terén!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzletrész értékesítése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Árfolyam kiva elszámoló bevallásban

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Nyugdíjas tag jövedelme

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31