hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Minimumjárulék: többes jogviszonynál erre kell figyelni

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Szeptember 1-jétől már „élesben” kell alkalmazni a munkaviszonyban álló dolgozók minimum járulékfizetésére vonatkozó szabályokat. Az ezzel kapcsolatos kérdések azt jelzik, hogy sokak számára nem egyértelmű néhány előírás értelmezése. Különösen igaz ez a többes – munkaviszony mellett fennálló egyéni vagy társas vállalkozói – jogviszony esetében.

Induljunk ki abból a helyzetből, amikor egy kft. társas vállalkozónak minősülő ügyvezetője egy másik társaságban heti 36 órát elérő foglalkoztatással járó jogviszonyban áll. Ebben az esetben társas vállalkozóként – ahogy eddig sem – szeptembertől sem áll fenn a minimális járulékfizetési kötelezettsége, tekintettel a munkaviszonyára.

Ellenben, ha az említett tag nem társas vállalkozóként, hanem heti néhány órás munkaviszonyban látja el az ügyvezetői teendőket, akkor nincs jelentősége a másutt fennálló jogviszonyának, a kft.-ben is terheli a minimum járulékfizetési kötelezettség.

Sőt az sem kizárt, hogy valaki ugyanazon társaságon belül (például részmunkaidőben munkaviszony keretében munkát végez a társaságban, míg az ügyvezetést ingyenes megbízási jogviszony keretében látja el, ami alapján társas vállalkozó) egyidejűleg két jogcímen teljesítsen minimális járulékfizetési kötelezettséget.

A másik alapvető különbség a két személyi kör minimális járulékfizetését illetően, hogy míg az egyéni vagy társas vállalkozó tényleges tagi jövedelme és minimális járulékalapja közötti különbözet után a társadalombiztosítási járulékot a társaság csak megelőlegezi (az tehát a tagot terheli, más kérdés, hogy az esetek többségében ez nem kerül elszámolásra vele), addig a munkaviszonyban álló dolgozó esetében nincs jogszabályi lehetőség a többletjárulék taggal történő elszámolására.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, milyen eltérések vannak az egyes személyi köröknél a tb-ellátásnál, a családi járulékkedvezménynél és a megváltozott munkaképességű munkavállalóknál!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Osztalék

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Végrehajtónak járó költségek

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Munkabér átutalása más bankszámlaszámára

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close