Lecsúszott a csedről, gyedről, gyesről? Meddig lehet érvényesíteni az ellátási jogokat?

  • adozona.hu

Az egészségbiztosítási ellátásokkal és családtámogatásokkal nem mindig egyszerű tisztában lenni, főleg igaz ez az első gyermeknél. Sok leendő szülő nem ismeri, nem tudja, mi jár, milyen sorrendben, mire jogosult. A legtöbb munkáltató megfelelő tájékoztatást ad, bizonyos ellátások csak rajtuk keresztül igényelhetők, azonban nem minden ellátás kapcsolódik a munkáltatóhoz. Cikkünkben bemutatjuk, mi történik akkor, ha valaki nem adta le időben az igénylését, s melyik ellátást meddig lehet visszamenőlegesen kérni.

Haladjunk időrendben, vagyis nézzük meg, milyen teendője van a szülőnek még a várandósság alatt. Amennyiben a várandósság rendben zajlik, és nem lesz keresőképtelen, veszélyeztetett terhes az anya, akkor szülésig, a csed igénylésig dolgozik. Ha azonban az orvos indokoltnak tartja, hogy 9-es kóddal keresőképtelen állományba kerüljön a kismama, akkor táppénzes papírt kell leadnia a foglalkoztató felé. Az orvos kéthetente adja ki az újabb és újabb táppénzes papírokat, amelyeket célszerű folyamatosan továbbítani a foglalkoztató felé. Akkor tudják azt elszámolni, folyósítani, ha értelemszerűen le van adva.

Indokolt esetben van lehetőség arra, hogy visszamenőlegesen vegyék keresőképtelen állományba a várandós munkavállalót, ennek azonban megvannak a szabályai:

  • a háziorvos, házi gyermekorvos, kezelőorvos a vizsgálatra való jelentkezés időpontjától eltérően, legfeljebb 5 napra,
  • a szakértő főorvos 30 napra,
  • az orvosszakértői szerv kivételesen, indokolt esetben legfeljebb 6 hónapra visszamenőleg dönthet így.

Ha azonban arról van szó, hogy a táppénzes papírt nem adta még le a munkavállaló a foglalkoztató felé, akkor érdemes tudni, hogy az igénybejelentés napjától legfeljebb 6 hónapra visszamenőleg lehet érvényesíteni a táppénz iránti igényt.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben ismertetjük a csed, a gyed, a családi pótlék, az anyasági támogatás későbbi időpontban történő igénylésére vonatkozó szabályokat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Hotelköltségek adózása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Osztalék elengedése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Kölcsön elengedése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs