hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kevesebb is lehet a nyugdíj, ha korhatáron túl inkább dolgozik

  • adozona.hu

Ha egy társas vállalkozó elérte az öregségi nyugdíjkorhatárt, azonban nyugdíj folyósítása nélkül folytatja a tevékenységét, akkor a korhatár betöltése utáni években kapott keresetének nagysága már egyáltalán nem befolyásolja a későbbiekben megállapítandó nyugdíjának alapját? Tehát, ha a korhatár betöltése után csupán minimálbér alapján fizet járulékokat, az sem rontja le a nyugdíj alapjául szolgáló átlagkeresetet? – kérdezte olvasónk. Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

A hatályos jogi szabályozás meghatározza, hogy az öregségi nyugdíj összege az elismert szolgálati időtől és az öregségi nyugdíj alapját képező havi átlagkereset összegétől függ. A nyugellátás alapjául szolgáló havi átlagkereset összegét pedig az 1988. január 1-jétől a nyugellátás megállapításának kezdő napjáig elért, a kifizetés idején érvényes szabályok szerint nyugdíjjárulék alapjául szolgáló kereset, jövedelem havi átlaga alapján kell meghatározni.

A fentiek alapján tehát mind a szolgálati időt, mind pedig a kereseti adatokat a nyugellátás megállapításának kezdő időpontjáig fennállt jogviszonyok alapján kell figyelembe venni, beszámítani.

A kérdésben felvetett esetben is a fentiek szerint kell majd megállapítani a nyugellátás összegét, azaz a nyugdíjkorhatár betöltése után fennállt biztosítási jogviszony, valamint az abból származó keresetek – függetlenül azok mértékétől – is beszámítanak majd a nyugdíjkorhatár betöltését követően megállapítandó nyugellátás összegébe. Ez alapján a korhatár betöltését követően – nyugdíjmegállapítás nélkül – fennállt biztosítási jogviszonyokból származó alacsony keresetek csökkenthetik a későbbiekben megállapítandó nyugellátás összegét – szögezte le szakértőnk.

OLVASSA EL kapcsolódó cikkünket is! Nyugdíjba vonulás helyett tovább dolgozna? Ezzel kell számolnia

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Átalányadózó adó-, és járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Közösségi értékesítés / áfaregisztráció

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close