Késik a táppénz? Így ellenőrizheti, hol akadtak el a papírok

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Legkésőbb meddig kell megérkeznie a táppénznek? Mostanában többen érzékeltek késést, akár több hetest, hónapost is. Kinek van joga elbírálni a keresőképtelenséget, mire érdemes figyelnie a munkavállalónak az orvosi igazolás leadásakor, milyen kötelezettségei vannak a foglalkoztatónak, illetve a tb kifizetőhelynek, milyen határidőkre kell figyelni? Ezekkel foglalkozunk cikkünkben.

Az 1997. évi LXXXIII. törvény (Ebtv.) 45. §-a határozza meg, hogy kik jogosultak a keresőképtelenség elbírálására.

(2) A keresőképesség elbírálására az egészségügyi szolgáltató finanszírozási szerződésben nevesített orvosa és a keresőképesség elbírálására jogosító szerződést kötött orvos jogosult.

A gyakorlatban ez leginkább a háziorvost jelenti, de a keresőképtelenséget szakorvos is elbírálhatja, ő abban az esetben jogosult, ha e feladat ellátására a NEAK-kal finanszírozási szerződést kötött intézmény vezetője kijelölte. A keresőképtelenség elbírálására jogosult szakorvosok adatait a finanszírozási szerződés melléklete tartalmazza [102/1995. kormányrendelet, 2. § (4)]. Fel szokott merülni például veszélyeztetett terhesség esetén is, hogy „ki veszi táppénzre” a várandós kismamát. Az ajánlást a szakorvos írja, a legtöbb esetben a háziorvos veszi keresőképtelen állományba az adott személyt. De amennyiben az adott szakorvos (például nőgyógyász) a NEAK-kal finanszírozási szerződést kötött, akkor neki is megvan erre a lehetősége.

2021. január 1-jétől változtak a keresőképtelenség igazolására vonatkozó szabályok (102/1995. kormányrendelet). Ebből a keresőképtelen személy annyit érzékelhetett, hogy már nem a régóta ismert rózsaszín orvosi igazolást kapta. Az év eleji pár hónap nem volt mindenhol problémamentes, sokszor a keresőképtelen személlyel küldték vissza a régi formátumú orvosi igazolást, hogy cseréltesse ki.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben ismertetjük a Magyar Államkincstár tájékoztatóját, továbbá a táppénzes papírokkal kapcsolatos határidőket, az orvosok kötelezettségeit, valamint határidőcsúszás esetén a keresőképtelen munkavállalók lehetőségeit!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Alanyi adómentes csomagküldő

Nagy Norbert

adószakértő

Svájci munkaviszony tagi jogviszony esetén

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close