A nap kérdése: mit jelent a nettósítás a nyugdíj összegének megállapításánál?

  • adozona.hu

A nyugdíj összegének megállapításakor nettósítják a jövedelmet. Mit is jelent ez? – kérdezte olvasónk. Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: többször olvastam, hogy a nyugdíjösszeg megállapításánál nettósítják a jövedelmet. Ha nekem volt, és most is van 4 gyermek után járó adókedvezményem, akkor a nettósításnál visszaveszik? Vagy az adókedvezménnyel kapott nettó keresetet veszik figyelembe?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A teljes nettósítás során a bruttó keresetek első lépésben csökkentésre kerülnek az azok megszerzésekor érvényes mindenkori szabályok szerinti járulékmértékek összegével, majd ezt követően pedig a „járuléktalanított” keresetek, jövedelmek naptári évenként csökkentésre kerülnek a személyi jövedelemadónak – a jövedelem megszerzésekor érvényes szabályoknak megfelelő szja-kulcs és a 168/1997. (X. 6.) Korm. rendeletben meghatározott kedvezmények (például 1991. évben 3000 forint adójóváírás) – erre az összegre képzett összegével.

A nettósítás során nem lehet figyelembe venni a személyi jövedelemadójáról szóló 1995. évi CXVII. törvény szerinti, összjövedelmet csökkentő kiadások és adókedvezmények mértékét (például családi adókedvezmény, 4 gyermek utáni adómentesség).

Ez azt jelenti, hogy a kérdése szerinti esetben a majdani nyugdíjazásánál 2021. évi bruttó keresetének nettósításakor, a jelenleg hatályos jogi szabályozás alapján, a járuléktalanítást követően, 15 százalékos személyi jövedelemadó kerül levonásra majd a keresetéből.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás bt. ügyvezetőjének jogviszonya

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Belgiumi letelepedés

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Járulékfizetés ügyvezető

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs