hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Katás bt. beltagja hosszan beteg, mi a helyzet a járulékokkal?

  • adozona.hu
2

Katás bt. beltagja veszélyeztetett terhesség miatt betegállományban van, huzamosabb ideig gyermeke születését követően sem fog dolgozni. Mi lesz az ügyvezetéssel és a társadalombiztosítással? Olvasói kérdésre dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Katás bt. beltagja veszélyeztetett terhes, jelenleg betegállományban van, a gyermek születése után gyes-gyed idejét tölti. Ebben az esetben megbízhatja-e a kültagot vagy alkalmi munkavállalóját az ügyvezetéssel? Mi a teendő, ha a bt. nem működik ezen idő alatt, vagy részben működik, mert alkalmanként egyszerűsített foglalkoztatással dolgozik a bt.-n belül egy munkavállaló? A beltagnak kell-e valamiféle járulékot, adót fizetnie a betegállomány, illetve a gyermekellátás során? Ha kijelentkezik a bt. a kata alól, nulla forintért elláthatja-e az ügyvezetői tevékenységet a betegállományban lévő beltag?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Minden társas vállalkozás esetén jogszabályi kötelezettség, hogy a társaság rendelkezzen vezető tisztségviselővel, jelen esetben ügyvezetővel. A biztosítási jogviszony vezető tisztségviselői jogviszony létrejötte napjától annak megszűnése napjáig tart. Ez a biztosítási jogviszony független attól, hogy az ügyvezető ténylegesen tevékenykedik-e a cég ügyeiben vagy sem.

Ha a betéti társaság beltagja helyett más látná el az ügyvezetést, akkor ezt csak a társasági szerződés módosításával lehet megtenni.

A kisadózó ügyvezetőnek azon hónapokra vonatkozóan nem kell a tételes adót megfizetnie, amelyek egészében a kisadózó – többek között – táppénzben, baleseti táppénzben, csecsemőgondozási díjban, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozást segítő ellátásban, gyermeknevelési támogatásban vagy ápolási díjban részesül kivéve, ha a kisadózóként folytatott tevékenységébe tartozó munkát végez. Azaz, ha az ügyvezető hosszabb ideig táppénzben részesül vagy csecsemőgondozási díjat, gyermekgondozási díjat, gyermekgondozást segítő ellátást kap, akkor nem kell ezen hónapokban a tételes adót fizetni, kivéve, ha ügyvezetőként tevékenykedik a betéti társaságban.

Kérdésként merült fel, hogy ha kijelentkezik a bt. a kata alól, nulla forintért elláthatja-e az ügyvezetői tevékenységet a betegállományban lévő beltag?

A polgári törvénykönyv alapján a társaság ügyvezetését a vezető tisztségviselő – a társasággal kötött megállapodása szerint – megbízási jogviszonyban vagy munkaviszonyban láthatja el. Akár munkaviszonyban, akár megbízási – illetve tagként társas vállalkozói jogviszonyban – látja el a tag az ügyvezetést, keresőképtelenség esetén az alábbi szabály érvényesül:

Ha az ügyvezető keresőképtelen, akkor az orvos azért veszi fel keresőképtelen állományba, mert nem tudja ellátni a feladatát. Azaz a keresőképtelenség ideje alatt az ügyvezető nem dolgozhat.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
kismamatb

Ha részben működik és van bevétel, de nincs kata fizetés, akkor a bevétel 40 % adó. Sajnos az ügyvezetés ellátása nem bevétel kérdése, hanem biztosítás kérdése, ami kizárólag ügyvezetés ellátása esetén 2012. január 1 -től kötelezően biztosítási jogviszonyt alapoz meg. Ha pedig a biztosított ellátja a tevékenységet, akkor a jövedelemtől függetlenül meg kell fizetni a járulékokat, illetve, ha csed alatt látja el az ügyvezetést, akkor ugrik a csed jogosultsága, mert nem lehet a csed alatt olyan tevékenységet ellátni, ami biztosítási jogviszonyt alapoz meg. Tudomásom szerint a jogszabály nem ismeri azt a lehetőséget, hogy egy cég ügyvezetés nélkül maradjon - még alvó cégek esetén is az ügyvezető biztosítási és járulék fizetési kötelezettsége fennáll - Kft esetén lehet kivétel, - így véleményem szerinti mindenképpen gondoskodni kell másik ügyvezetőről, aki lehet a kültag, ha a társasági szerződés így rendelkezik. Ha a vállalkozás nem katás, akkor a gyed folyósítás alatt lehet ügyvezetést ellátni járulék fizetési kötelezettség nélkül is, ha nincs tényleges jövedelem kivét. Kata esetén gyed mellett is meg kell fizetni a katát az ügyvezetés vagy bármilyen tevékenység ellátása esetén.

Ruszin Zsolt

Ebben az esetben megbízhatja-e a kültagot vagy alkalmi munkavállalóját az ügyvezetéssel?

Igen.

Mi a teendő, ha a bt. nem működik ezen idő alatt, vagy részben működik, mert alkalmanként egyszerűsített foglalkoztatással dolgozik a bt.-n belül egy munkavállaló? A beltagnak kell-e valamiféle járulékot, adót fizetnie a betegállomány, illetve a gyermekellátás során?

Nincs extra teendő, a kisadót nem kell fizetni, csupán bejelentést kell tenni minden keresőképtelenségi hónapról ehhez a NAV felé.

Ha kijelentkezik a bt. a kata alól, nulla forintért elláthatja-e az ügyvezetői tevékenységet a betegállományban lévő beltag?

Nem kell kilépni a katából, mert az adóhatóság jelenleg a bevételt nem jelentő ügyvezetés miatt nem fizettetné meg a katát a keresőképtelen katással.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás csed és gyed számításának alapja

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Jövedelem piaci érték alatti bérleti díj miatt

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szövetkezet igazgatójának jogviszonya

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close