hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Hogyan igazolhatjuk, ha keresőképtelenek vagyunk?

  • Széles Imre

Arról már korábban ejtettünk szót, hogy a keresőképtelenség visszamenőleg legfeljebb öt napra igazolható. De mi történik abban az esetben, ha a munkavállaló külföldön lesz beteg és nem biztos, hogy az említett határidőn belül fel tudja keresni háziorvosát.

Korábbi írásainkban már foglalkoztunk a keresőképtelenség fogalmával, illetve az ezzel összefüggő munkaadói, munkavállalói teendőkkel. Ezúttal e téma egyetlen elemét, a keresőképtelenség igazolásának szabályait tekintjük át.

A keresőképtelenség elbírálása

A keresőképtelenség és keresőképesség orvosi elbírálásáról és annak ellenőrzéséről szóló 102/1995. (VIII.25.) kormányrendelet értelmében a keresőképesség elbírálására és igazolására jogosult:
•    A háziorvos (feltéve, hogy a háziorvosi tevékenységre az OEP-pel szerződést kötött)
•    a járóbeteg-szakellátás orvosa,
•    az ideggondozó, bőr- és nemibeteg-gondozó, tüdőgondozó, valamint az onkológiai gondozó szakorvosa, ha e feladat ellátására az OEP-pel finanszírozási szerződést kötött intézmény vezetője kijelölte
•    az OEP ellenőrző főorvosa, illetve felülvéleményező főorvosa.

A kórházi kezelés időtartamára, valamint a pszichiátriai beteg alkalmazkodó (adaptációs) szabadsága esetén a kórház igazolja a keresőképtelenséget.

A járóbeteg-szakellátás orvosa csak akkor bírálhatja el a keresőképtelenséget, ha a járóképes beteg ellátására területileg vagy a háziorvos beutalása alapján illetékes.

Amennyiben a keresőképtelenséget nem a biztosított vagy gyermekének háziorvosa állapítja meg, úgy erről az eljáró orvosnak -- a megállapítással egyidejűleg -- a biztosított vagy gyermekének háziorvosát írásban haladéktalanul értesítenie kell.

Az egynapos sebészeti, a kúraszerű ellátás, a járóbeteg-szakellátás keretében végzett nappali ellátás és a járóbetegként igénybe vett komplex fürdőgyógyászati ellátás idejére a háziorvos igazolja a keresőképtelenséget.
A keresőképtelenségről az orvos az „Orvosi Igazolás a keresőképtelen (terhességi) állományba vételről” elnevezésű nyomtatványt állítja ki.
Tartós keresőképtelenség esetén a keresőképtelenségi állomány 8. napjától a keresőképtelenség igazolására az „Orvosi igazolás folyamatos keresőképtelenségről” megnevezésű, nyomtatványt kell -- legalább kéthetenként -- kiállítani.

A kórházi kezelés idejét az „Igazolás fekvőbeteg-gyógyintézetben történő gyógykezelésről” elnevezésű nyomtatványon kell igazolni.

Az igazolások tartalmazzák a táppénz jellegének a kódját. Ezek a következők:

Üzemi baleset: 1
Foglalkozási megbetegedés: 2
Közúti baleset: 3
Egyéb baleset: 4
Beteg gyermek ápolása: 5
Terhesség-szülés miatti keresőképtelenség: 6
Közegészségügyi okból foglalkozástól eltiltás vagy hatósági elkülönítés: 7
Egyéb keresőképtelenség: 8
Veszélyeztetett terhesség: 9

Arról már korábban ejtettünk szót, hogy a keresőképtelenség legfeljebb öt napra igazolható visszamenőleg. De mi történik abban az esetben, ha a munkavállaló külföldön lesz beteg és nem biztos, hogy az említett határidőn belül fel tudja keresni háziorvosát?

Amennyiben egyezményes országról van szó (tehát amely állammal hazánknak hatályos szociálpolitikai megállapodása van, e körbe tartozik például Szerbia), akkor az adott államban kapott orvosi igazolás alapján – azok magyar nyelvre történő fordítását követően – lehet táppénzt igényelni. A hazautazást követően, viszont mielőbb orvoshoz kell fordulni, aki a keresőképtelenség fennállását a továbbiakban igazolja.

EGT tagállamban bekövetkező betegség esetén a keresőképtelenség igazolása bonyolultabb, hiszen a külföldi orvosi igazolással három napon belül a külföldi biztosítóhoz kell fordulni, amely E115-ös nyomtatványt állít ki, ami alapján jár Magyarországon a táppénz. Ha a külföldi biztosító nem állít ki E115-ös nyomtatványt, akkor a magyar táppénz folyósításának alapja a külföldi orvos által kiállított keresőképtelenségi igazolás, amit a kifizetőhely, illetve a szakigazgatási szerv köteles elfogadni.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Vagyoni értékű jog használatának átengedése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kiva és a kapcsolt vállalkozások

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close