hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ezek az ingyenesen igénybe vehető fogászati ellátások

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász

Kevesen tudják, hogy melyek azok a tb-támogatott fogászati ellátások, amelyeket a társadalombiztosítás keretében térítésmentesen vehetünk igénybe. Az is kevéssé ismert, hogy tb-támogatott fogászati ellátásokat magán fogászati rendelők is nyújthatnak, ha a magánszolgáltató erre vonatkozóan a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel (NEAK) szerződést kötött.

Jogosan merül fel a betegben a kérdés, hogy ha jogosult Magyarországon egészségügyi szolgáltatásra, akkor a fogászati ellátások közül melyek azok az ellátások, melyeket akár a körzeti fogorvosi rendelőben, akár Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel szerződött magánszolgálatónál ingyen vehet igénybe.

Az ingyenes, azaz térítésmentes fogászati ellátások egy része a megelőzést, a betegség korai felismerését szolgálja, míg a másik része a már kialakult betegség kezelésére irányul. Ezt az elvet követve, két csoportba szedve tekintjük át a társadalombiztosítás keretében nyújtott ingyenes fogászati ellátásokat.

1. A betegség megelőzése és korai felismerése kapcsán térítésmentesen az alábbi fogászati ellátások járnak:

• 0-6 éves korig a fogazati rendellenességek felismerését célzó vizsgálat, valamint a teljes fogászati státus rögzítése jár, míg

• a 18 éves életkor felettiek évente egyszer fogászati szűrővizsgálatra jogosultak.

A fenti fogászati szűrővizsgálatok körébe tartoznak a következők:

• a szájüreg és a maxillo-facialis tájék stomatológiai vizsgálata keretében az arc- és az állcsontok megtekintése, valamint az ajkak, a szájüreg nyálkahártyájának és a nyelvnek a megtekintése, továbbá a környéki nyirokcsomók és a nyálmirigyek megtapintása;

• a fogazat vizsgálata keretében a szuvas, tömött és hiányzó fogak, valamint fogpótlások jelenlétének megállapítása, valamint a fogágy vizsgálata, ínygyulladás, fogágygyulladás, fogmozgathatóság regisztrálása és a szájhigiéné vizsgálata, lepedék, fogkő jelenlétének megállapítása;

• gyermekeknél a fog- és állcsont-rendellenességek megállapítása.

2. A térítésmentes ellátások másik körébe a már kialakult fogászati betegségek kezelései tartoznak. A térítésmentes kezelések egyrészt életkorhoz kötötten adhatóak, másrészt adott ellátások kapcsán nyújthatóak.

Életkorhoz kötötten, a teljes körű fogászati alap- és szakellátás – a fogtechnikai költségek kivételével – az alábbi esetekben térítésmentes:

• 18 éves életkor alatt,

• 18 éves kor felett a középiskola, szakképző iskola nappali tagozatán folytatott tanulmányok ideje alatt, valamint

• a várandósság megállapításától a szülést követő 90 napig és

• 62 éves életkor felett.

Olvassa el a téma kapcsán az Adózóna "Milyen egészségügyi adataink és dokumentumaink találhatók az EESZT-ben?" című írását is!

Életkortól függetlenül, térítésmentesen nyújtható fogászati kezelések – kivéve a megállapodás alapján egészségügyi szolgáltatásra jogosultat, aki sürgősségi ellátást kaphat – a következők:

• alapbetegséggel kapcsolatos fog- és szájbetegségek kezelése,

• fogsebészeti ellátás,

• fogkő-eltávolítás és az ínyelváltozások kezelése,

• szakorvosi beutaló alapján fogászati góckeresés,

• adott fogmegtartó kezelés (amalgám és esztétikus fogtömés, gyökértömés évente, foganként egyszer, gyökérkezelés);

• sürgősségi ellátás.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, hogyan történik a jogosultság ellenőrzése!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Kata öregségi nyugdíj mellett

Lepsényi Mária

adószakértő

Áttérés katáról átalányadózásra

Lepsényi Mária

adószakértő

Átalányadó választása kata után

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs