Milyen egészségügyi adataink és dokumentumaink találhatók az EESZT-ben?

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász

Akár magán, akár tb-támogatott egészségügyi szolgáltatást veszünk igénybe, már mindenhol találkozhatunk az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térrel (EESZT). Az EESZT-be a betegnek nyújtott egészségügyi szolgáltatás – beleértve az elektronikus vényre felírt gyógyszert, gyógyászati segédeszközt is – kerül feltöltésre. Tekintettel arra, hogy az EESZT a mindennapi egészségügyi szolgáltatásunk része lett, így az alábbi cikkben áttekintést szeretnénk adni arról, hogy milyen egészségügyi adataink és dokumentumaink találhatók meg ebben az elektronikus adattárolóban.

A 2017-es év végétől került sor az EESZT kiépítésére, ahol kezdetben az egészségbiztosítóval finanszírozási szerződést kötött orvosoknak, patikáknak kellett rögzíteni a nyújtott ellátásokat. Pár éve pedig már a magánfinanszírozott egészségügyi szolgáltatók is kötelesek az EESZT-be feltölteni az általuk nyújtott egészségügyi szolgáltatásokat.

Az EESZT elérhető a www.eeszt.gov.hu/hu/bejelentkezes oldalon, amelyet a beteg vagy ellátott az ügyfélkapun keresztül érhet el. A leggyakrabban az EESZT oldalán az úgynevezett egészségügyi dokumentumokkal és az e-recepttel találkozhatunk. Elsőként nézzük meg ezt a két tárhelyet.

Egészségügyi dokumentumok

Az EESZT-ben az egészségügyi dokumentumok rész alatt érhetők el a digitális egészségügyi dokumentumok. Itt találhatók meg többek között a mikrobiológiai laboratóriumi leletek, az egészségügyi szakellátás során keletkezett ambuláns lapok, kórházi zárójelentések. A beteg, ellátott ezeket az ellátásait bármikor megtekintheti. Ugyanakkor az egészségügyben dolgozók közül a következők kaptak felhatalmazást az egészségügyi dokumentumok megtekintésére: a háziorvos, a járó- vagy fekvőbeteg-ellátó azon részlegének, osztályának orvosa, ahova felvették a beteget.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megismerheti, mire is jó a fenti nyilvántartás, mit jelent az e-vény, az e-beutaló, az egészségügyi profil, és az önrendelkezés!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Heti pihenőidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs