hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Elvált szülők – hogyan járnak az ellátások?

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Mi történik akkor, ha a szülők elválnak és az apa vette igénybe eddig a gyedet? Kinek jár a gyes, ki tud gyermekápolási táppénzre elmenni a gyermekkel? Kinek folyósítható a családi pótlék? Ezeknek járunk utána az pénzbeli egészségbiztosítási, valamint a családtámogatási ellátások terén.

Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátások közé soroljuk a csecsemőgondozási, a gyermekgondozási díjat és a táppénzt is. A csecsemőgondozási díj alapvetően az anyának jár, ritka esetekben igényelheti csak az apa (például az anya halála esetén, vagy ha anya lemond a gyermekről). Válás esetén a csed is ezekkel a különleges esetekkel hasonlóan kerülhet az apához (amennyiben jogosult az ellátására).

Napjainkban egyre gyakrabban fordul elő, hogy bár az anya marad otthon fizetés nélküli szabadságon gyermekgondozás céljából, de az apa igényli a gyedet. Ennek jellemzően az oka vagy az apa magasabb keresete, így ellátásának magasabb összege (például, mert anya részmunkaidős, minimálbéres), vagy hogy az anya egyáltalán nem jogosult gyedre, csak gyesre. A gyedet tehát bármelyik szülő igényelheti, ha megfelel a jogosultsági feltételeknek. Nézzük tehát meg, melyek az alapfeltételei a gyednek!

Az 1997. évi LXXXIII. törvény (Ebtv.) 42/A § (1) bekezdése szerint gyermekgondozási díjra jogosult:

a) a biztosított szülő, ha a gyermek születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt,
b) az anya, valamint a 40. § (4) bekezdésében meghatározott személy, aki részére csecsemőgondozási díj került megállapításra és a biztosítási jogviszonya a csecsemőgondozási díjra való jogosultságának időtartama alatt megszűnt, feltéve, hogy a csecsemőgondozási díjra való jogosultsága a biztosítási jogviszonyának fennállása alatt keletkezett és a gyermek születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt,
és a gyermeket saját háztartásában neveli. 

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből kiderül, hogy válás esetén mit kell tenni a gyedjogosultság érvényesítése érdekében, ki kaphat gyermekápolási táppénzt, gyest, továbbá családi pótlékot!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kisüzemi bortermelés

Laczi Ferenc

igazságügyi jövedéki szakértő

Kölcsön kamat

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink