hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az EU egy másik tagállamából visszatérő munkavállaló tb-je

  • adozona.hu

Egy magyar munkavállaló éveken át Spanyolországban dolgozott, ott volt biztosítva, majd nemrégiben Magyarországon alkalmazták. Tb-je nincs lepapírozva, hogyan alakul itthoni biztosítása? Olvasói kérdésekre dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő jogász válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Egy illető hosszú éveken át Spanyolországban dolgozott, de pár hete hazatért Magyarországra (nem kizárt, hogy végleg). A spanyol egészségbiztosítójánál ezt a hazatérést nem jelentette be, így nem hozott magával igazolást a külföldi biztosítás megszűnéséről. Az illető ahogy hazaért, azonnal munkába állt, és be is jelentették egy magyarországi cégnél. Rendelkezik ugyan élő tajszámmal, de fizikai értelemben vett tajkártyája nincs. A magyar cégnél a bejelentéshez elég volt csak az élő tajszám bediktálása. Pár nappal ezelőtt kapott a NAV-tól egy végzést, miszerint a NAV az S041-es jelű igazolás beszerzéséig egy úgynevezett hatósági eljárást felfüggeszti. A kérdésem az, hogy a NAV a spanyol biztosítónál még meglévő egészségbiztosítási jogviszony megszüntetését ezek szerint automatikusan intézi, vagy van valamilyen más egyéb feladata, kötelezettsége az illetőnek? A másik kérdésem, hogy ha a fent említett hatósági eljárás lezárul, akkor automatikusan megkapja a tajkártyáját, vagy nincs összefüggés a kettő között? Az utolsó kérdésem pedig, hogy ha egy körzeti orvos felír egy receptet neki, és ki szeretné váltani a gyógyszert, akkor a gyógyszertárban elég bediktálni az élő tajszámot, és persze igazolnia magát, vagy esetleg más megoldás je erre, az ideiglenes/eljárás-felfüggesztéses időszakra?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az Európai Unión belüli keresőtevékenységet be kell jelenteni a magyar kormányhivatal egészségbiztosítási szervénél. Ez esetben a tajszám átmenetileg érvénytelenítésére kerül, így ha az EU-n belül dolgozó személy Magyarországon egészségügyi szolgáltatást szeretne igénybe venni, akkor arra többek között a keresőtevékenység helye szerint (ami a leírt esetben Spanyolország volt) kiváltott európai egészségbiztosítási kártyájával kerülhet sor.

Ugyancsak be kell jelenteni, hogy ha az Európai Unión belüli keresőtevékenység megszűnt. Erre a bejelentésre a kormányhivatal egészségbiztosítási szervnél kerül sor a szükséges nyomtatvány kitöltésével, és ezenfelül ekkor igazolni kell, hogy az unión belül megszűnt a keresőtevékenység. Az S041-es nyomtatvány, másik EGT tagállami biztosítási időszak igazolására szolgál. Tekintettel arra, hogy ez a nyomtatvány nem került beszerzésre, így jelen esetben a hatóságok egymás közötti egyeztetések során oldják meg a hiányzó nyomtatvány beszerzését. Addig amíg ez a nyomtatvány meg nem érkezik, a tajszám átmenetileg továbbra is érvénytelen lesz.

A NEAK tájékoztatása is részletesen szól a fentiekről, amely elérhető következő linken: https://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_magyarorszagon/jogosultsag_az_ellatasra/kulfoldon_munkat_vallalok_bejelentese/kulfoldon_munkat_vallalok_bejelentese

Magyarországon tb támogatottan gyógyszert, gyógyászati segédeszközt érvényes tajszámmal lehet kiváltani. Ha a gyógyszertárban bediktálja a tajszámát, akkor a gyógyszerész meg tudja Önnek mondani, hogy jogosultság ellenőrzésekor érvényes-e a tajszáma, azaz a jogosultság ellenőrzéskor „zöld lámpa” jelenik-e meg. Ha nem „zöld lámpa” jelenik meg, hanem a külföldi munkavégzés kapcsán – a hatóságok közötti egyeztetés lezárultáig – még mindig a „kék lámpát” tartalmazza a nyilvántartás, akkor a tajszámmal továbbra sem tud igénybe venni támogatottan gyógyszert, illetve a gyógyászati segédeszközt.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Helyi iparűzési adó

Szipszer Tamás

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink