16 találat a(z) EGT cimkére

Külföldi jogviszonyban álló művész adózása Magyarországon Cikk

Cikkünkben azon Magyarországon fellépő művészek adózási, társadalombiztosítási és adóbevallási tudnivalóit foglaljuk össze, akik külföldön állnak jogviszonyban, és egy külföldi vállalkozás által megkötött szerződés alapján dolgoznak Magyarországon.

Jogvesztő határidő közeledik a Magyarországon élő brit állampolgároknak Cikk

Azok a Magyarországon élő brit állampolgárok, akik korábban EGT regisztrációs igazolást igényeltek, vagy ugyan nem igényeltek, de a megfelelő dokumentumokkal igazolni tudják, hogy már 2020-ban az országban éltek, év végéig még kedvezményesen kérelmezhetnek nemzeti letelepedési engedélyt, olvasható a PwC Magyarország közleményében.

Az Európai Bizottság közzétette az általános adatvédelmi kikötéseket Cikk

A 2020-as Schrems II. ügy miatt a nemzetközi adattovábbítások kapcsán kialakult bizonytalanság komoly fejfájást okozott az érintett szereplők számára. Az Európai Bizottság által június 7-én közzétett Általános Adatvédelmi Kikötések megoldást nyújthatnak a személyes adatok EGT-n kívüli továbbítására, ezzel feloldva a tavaly július óta fennálló bizonytalan helyzetet. A BDO Legal Jókay Ügyvédi Iroda szakértői összefoglalták az új szabályzással kapcsolatos fontos tudnivalókat.

EGT-államnak minősül-e az Egyesült Királyság a Tbj. tekintetében az átmeneti időszakban? Kérdés

Külföldi munkavégzés, majd magyarországi szülés utáni ellátások Cikk

Milyen ellátásokra jogosult a szülő nő, illetve a család, ha külföldön dolgozott az utóbbi években, de a gyermek már Magyarországon születik meg? Ismertetjük.

Külföldi foglalkoztatott után fizetendő tb Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában kérném szakvéleményét. Magyarországi kifizető foglalkoztat megbízási szerződéssel 3 hónapig külföldi állampolgárt. A magánszemély rendelkezik magyar adóazonosító jellel, taj számmal, de nincs Magyarországon bejelentett állandó lakhelye. A magánszemély nem EGT-állam polgára. A két állam között nincs kettős adóztatást elkerülő egyezmény. A megbízási díj meghaladja a minimálbér 30 százalékát. Milyen járulékkötelezettségek terhelik a kifizetőt és a magánszemélyt?

EGT tagállamban biztosított magánszemély Kérdés

Tisztelt Szakértő! EGT tagállamban biztosított magánszemély egy magyarországi kft.-ben ügyvezetőként megbízási díjat vesz ki. Rendelkezik A1-es igazolással, amelyet a kft. részére átadott. Milyen járulékfizetési kötelezettség terheli a társaságot, illetve milyen adó- és járuléklevonások terhelik a jövedelmét? Adóazonosító jellel rendelkezik, szükséges-e a részére TAJ számot igényelni Magyarországon? Köszönettel: Simonné

Eho-fizetési kötelezettség más EGT tagállamban adózó esetén Kérdés

Tisztelt Surányi Imréné! Az alábbi linken feltett kérdés válasza kapcsán szeretnék kérdezni: http://adozona.hu/kerdesek/2018_1_23_Lakashitel_reszleges_tokeelengede_dis A válasz alapján úgy tűnik számomra, hogy bár az adóilletőség az Egyesült Királyságban van (A1 nyomtatványt az angol hatóság kiállította), mivel a Tbj. szerint belföldi magánszemélyről van szó (magyar állampolgár, van magyarországi lakcíme), így eho-fizetési kötelezettsége van. Ugyanakkor a Tbj. 13. §-a, illetve az 1998. évi LXVI. törvény (ehotörvény) 5. § (3) bekezdése szerint: "A Tbj. 13. §-ában említett közösségi rendelet hatálya alá tartozó, másik tagállamban biztosított személy jövedelme után nem kell egészségügyi hozzájárulást fizetni. Az egészségügyihozzájárulás-fizetési kötelezettség alóli mentességet a természetes személy az illetékes külföldi hatóság által kiállított, a másik tagállamban fennálló biztosítást tanúsító igazolással igazolja." A fentiek értelmében helyesen gondolom-e, hogy külföldi adóilletőségű személy, aki ezt A1 nyomtatvánnyal alá is tudja támasztani, nem fizet egyéb jövedelme után ehót? Amennyiben fizet, milyen más jövedelmek után kell ezt még megfizetnie (például osztalék, ingatlan bérbeadásból származó jövedelem 2018.01.01. előtt, kamatjövedelem stb.), és ez milyen módon egyeztethető össze azzal, hogy egy személy egy adott időben csak egy EGT tagállamban lehet biztosított (hiszen az eho a törvény 12. § (3) bekezdése szerint az Egészségbiztosítási Alapot illeti meg). Válaszát előre is köszönöm!

Hazautazás költségtérítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ukrajnai lakóhellyel rendelkező személyeket szeretnénk foglalkoztatni Magyarországon. Kérdésem az lenne, hogy a hazautazásra elszámolható-e nekik költségtérítés adómentesen, s ha igen milyen összeghatárig? A 39/2010 (II. 26) kormányrendelet alkalmazásában a lakóhely: Magyarország vagy az EGT állam. Köszönöm válaszát.

Külföldön vállal munkát? Ezeket kell tudnia a járulékfizetésről Cikk

A külföldön munkát vállalóknak a kiutazást megelőzően rendezniük kell a magyar egészségbiztosításukat. Összefoglaltuk, hogy mikor kell, és mikor nem kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetniük a külföldön munkát vállaló magyaroknak, továbbá ismertetjük az ehhez kapcsolódó bejelentési kötelezettségüket.

Holnaptól megszűnnek a roamingdíjak az Európai Unióban Cikk

Június 15-étől megszűnnek a roamingdíjak az Európai Unióban, így a távközlési cégeknek belföldi díjakért kell mobilszolgáltatást biztosítaniuk az unión belül időszakosan külföldre utazók számára.

Családi pótlék külföldre és külföldről Cikk

Manapság gyakori, hogy a szülők átmenetileg vagy munkavállalás miatt hosszabb időre az EU más tagállamában, illetve egy EGT-n kívüli országban tartózkodnak. Honnan és mennyi családi pótlékot kapnak ilyenkor? Milyen kötelezettségei vannak a családi pótlékra jogosultaknak? Összefoglaltuk.

Külföldről kap nyugdíjat? Ezt tudnia kell! Cikk

Egyre többször teszik fel a kérdést: kell-e fizetni magyar lakóhellyel rendelkező Európai Uniós nyugdíjasként 6810 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot? Cikkünkben részletesen kifejtjük, mi áll e kérdés hátterében.

Külföldön dolgozik? Fizetnie kell az itthoni egészségügyi ellátásért! Cikk

A külföldön dolgozók közül az utóbbi időszakban sokakat ért az a kellemetlen meglepetés, hogy utólag megtéríttették velük az itthoni tartózkodásuk alatt igénybe vett egészségügyi ellátást. Bemutatjuk, hogy az ilyen személyeknek milyen előírásokra kell figyelniük.

Az illetőségük alapján adóznak az EGT állampolgárok Cikk

Az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamainak polgárai ott adóznak, ahol legalább 183 napot tartózkodtak az adott évben, ha ilyen hely nincs, akkor az állandó lakóhely, a létérdekek központja, illetve a szokásos tartózkodási hely dönti el azt, hogy , melyik országban fizetik a személyi jövedelemadót - mondta Gyuricsku Eszter, a Deloitte Zrt. igazgatója a System Media Kft. által rendezett konferencián csütörtökön Budapesten.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Személyautó-eladás számlázása

Kelemen László

adószakértő, jogász

Online számla rendszer

Kelemen László

adószakértő, jogász

Átalányadózó egyéni vállalkozó

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs