hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Betegszabadság, táppénz: a keresőképtelenség jelentősége

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Mind a betegszabadság, mind a táppénz előfeltétele, hogy a dolgozó keresőképtelen legyen. A keresőképtelenség fennállását minden jogviszonyban külön-külön kell megállapítani.

  Hogy kit, és milyen élethelyzetben lehet keresőképtelennek tekinteni, azt a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény (Eb. tv.) 44. szakasza határozza meg. A törvény 43. paragrafusa szerint a keresőképtelenség fennállását minden jogviszonyban külön-külön kell megállapítani, illetve igazolni a keresőképtelenség és keresőképesség orvosi elbírálásáról és annak ellenőrzéséről szóló 102/1995. kormányrendeletben foglalt előírásoknak megfelelően.

A jogviszonyonként történő elbírálás szabályából következően a többes jogviszonyban álló biztosított esetében előfordulhat, hogy míg „A” jogviszonyában keresőképtelen, addig „B” jogviszonyában keresőképes, és miközben „A” jogviszonyában táppénzben részesül, addig „B” jogviszonyában dolgozik. Ezt semmilyen szabály sem tiltja mindaddig, amíg nem ellenkezik az orvos utasításával, illetve nem hátráltatja a gyógyulást. 

Segítségre lenne szüksége munkáltatói kérdésekben?
Rendelje meg kedvezményesen a Kedvező adózású munkavállalás 2019-ben című kiadványt.
Kiadványunk bemutatja, hogy a jelenlegi jogszabályi környezetben melyek a legkedvezőbb foglalkoztatási formák, és ötleteket ad a juttatások optimalizálásához.
Részletek >>

Az igazolt keresőképtelenségnek munkaviszony esetén első „következménye”, hogy a munkavállalót – függetlenül attól, hogy jogosult-e betegszabadságra vagy táppénzre – mentesíteni kell a munkavégzési kötelezettség alól.

Ezzel párhuzamosan megállapítják az érintett betegszabadságát, kivéve azokat az eseteket, amikor a keresőképtelenség első napjától táppénz jár, ezek közé tartozik például a gyermekápolás vagy a veszélyeztetett várandósság miatti keresőképtelenség.

A betegszabadság lejártát követően (ami a nulladik naptól a 15. munkanapig terjed, a munkaviszony kezdetétől, illetve a felhasznált napok számától függően) kerülhet sor a táppénz folyósítására, feltéve, hogy fennáll a jogosultság. Ennek részleteire nem térünk ki, mindössze egy látszólagos ellentmondást tisztázunk.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben példákon keresztül mutatjuk be, mikor, milyen ellátás jár vagy nem jár keresőképtelenség esetén.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra. 

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Járulékok

Széles Imre

tb-szakértő

Végelszámoló személye

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close