hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A társas vállalkozói jogviszony kérdései és ellentmondásai 1.

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

A társadalombiztosítással összefüggő kötelezettségek megállapítása során a kiindulópont az érintett társadalombiztosítási jogviszonyának a tisztázása, amely talán a társas vállalkozók – ezen belül a gazdasági társaságok tulajdonos tagja – vonatkozásában okozza a legtöbb nehézséget. Nem véletlen, hiszen a rájuk irányadó szabályok között nem kevés bizonytalanságot vagy ellentmondást találhatunk. A következőkben ezek között tallózunk, a nem nyugdíjas tagokkal összefüggésben foglalkozva a témával.

Kezdjük azzal a gyakran felmerülő kérdéssel, hogy kell-e járulékot fizetnie a társas vállalkozás tagja után abban az esetben, ha semmilyen formában sem működik közre a társaságban, de nincs semmilyen más biztosítási jogviszonya és nem jogosult egészségügyi szolgáltatásra sem?

Nos, attól hogy valaki egy kft., bt., vagy kkt. tulajdonos tagja, nem következik, hogy bármilyen jogcímen biztosítottá vagy járulékfizetésre kötelezetté válna, hiszen többféle döntést is hozhat:

1.)  dönthet úgy, hogy nem működik közre a társaság tevékenységében, de
2.)  dönthet úgy is, hogy munkaviszonyban vagy megbízási jogviszonyban veszi ki részét a munkából és végül,
3.)  határozhat úgy is, hogy tagként dolgozik.

Már kapható a HVG 2020-as Tb-különszáma, amelyet most 15% kiadói kedvezménnyel rendelhet meg!

2020. július 1-jétől teljesen új tb-törvény lép hatályba, az év első felében viszont még a „régi” járuléktörvényt kell használni. Éppen ezért a HVG Tb-különszáma mindkét tb-törvényt tartalmazza, külön magyarázatokkal az első és a második félévre, s megfelelő táblázatokkal, példákkal is segítjük az előírások értelmezését.
Részletek >>

Az első esetben nem jön létre semmilyen társadalombiztosítási jogviszony, míg a második esetben a biztosítási kötelezettségét a munkaviszonyra, illetve a megbízási jogviszonyra vonatkozó szabályok vonatkozó előírások szerint kell vizsgálni.

És végül a 3.) pont alapján jelenthetjük ki a tagról, hogy társas vállalkozónak minősül.

Ugyanakkor ezt az egyszerű képet számos tényező felülírhatja.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy milyen további szempontok alapján dönthető el, hogy valaki a tb-ben társas vállalkozónak minősül-e?

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Vállalkozásból kivont jövedelem számítása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close