hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nap kérdése: gyes és táppénz egyszerre második gyermek vállalása előtt?

  • adozona.hu

Mitévő legyen a jelenleg első gyermekével gyeden lévő anya, aki a második gyermekével terhes, hogy később a számára lehető legkedvezőbb ellátást kaphassa? – kérdezte olvasónk. Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő válaszolt.

Az anya első gyermeke 2022. március 13-án két éves lesz, amivel egyidejűleg lejár a gyed időszaka is. A második gyermekének várható születési időpontja 2022. június 4. Az orvosa már most jelezte, hogy kiírja táppénzre, de mivel gyeden van, így ez nem lehetséges. A gyed lejárta után mi a legkedvezőbb megoldás számára? Ő is választhatja a gyest, vagy menjen táppénzre? Vagy esetleg gyes alatt egyidejűleg elmehet táppénzre is? Ha táppénzen lesz a második gyermek megszületéséig, mi lesz a táppénz, a csed és a gyed számításának alapja? – kérdezte olvasónk

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Egyéni vállalkozóként is igaz, hogy amennyiben dolgozik, majd keresőképtelen lesz, el tud menni táppénzre akkor is, ha közben gyesen van. Tehát, ha újra aktív lesz a vállalkozásában, akkor el tud menni táppénzre, de nem kell lemondania a gyesről sem.

A kedvezményszabály fog érvényesülni, tehát az ellátások esetében megállapítják, hogy milyen összegű (naptári alap) ellátásra jogosult az ellátás igénylésekor, ezt összevetik az előző gyermekre kapott ellátással, és a kedvezőbbet kapja meg.

Most a szerződés szerinti jövedelem alapján kapna gyedet, gyedet, ami az egyéni vállalkozók esetében minimálbér. Ha az előző gyermekre kapott ellátás naptári napi alapja kedvezőbb volt, akkor azt fogja kapni.

Tehát ha táppénzen lenne szülésig, nem befolyásolná kedvezőtlenül.  

Bővebb információért olvassa el kapcsolódó cikkünket!
Gyed, gyes és táppénz egyszerre: mikor lehet, mikor nem?

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Kisgyermekes munkavállaló munkaidőbeosztása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Új katatörvény a bt. beltagjára vonatkozóan

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Kifogásolható-e ez az adózói magatartás?

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs