hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mit lehet és mit kell tenni tőkevesztés esetén?

  • Gyüre Ferenc adótanácsadó
1

A gazdasági társaságok alapításának egyik feltétele valamennyi saját tőke (induló tőke) rendelkezésre bocsátása az alapító(k) részéről a társaság javára. Ez a rendelkezésre bocsátás jöhet ténylegesen a tulajdonosoktól, tagoktól, befektetőktől. Lényege, hogy ezen olyan tartós elemek a vállalkozás tulajdonában, mellyel ő a megszűnésig rendelkezhet. Előfordulhatnak olyan esetek, amelynek keretében a saját tőke folyamatosan apad. A polgári törvénykönyv meghatározza, hogy ezek a fogyások mikortól számítanak problémásnak.

Fontos, hogy a saját tőke minden esetben egy több tőkeelemből álló „egyenleg”, amelyben külön figyelmet kell fordítani a jegyzett tőkének, ugyanis a polgári törvénykönyv (Ptk.) ehhez viszonyítva határozza meg a tőkevesztések eseteit. Egyszerűen vizsgálva a dolgokat a saját tőkén belül található az adózott eredmény, mely a cég tőkéjét növelheti (nyereséges gazdálkodás esetén), és csökkentheti (veszteséges gazdálkodás esetén). Abban az esetben, ha egy cég nyereséges, a tőkecsökkenéstől tartania nem kell. Ha azonban a cég veszteséges, akkor a saját tőkét a veszteség nagyságától függően gyorsan (hirtelen) és lassan (lassú) csökkentheti. Ezen két változatot nevezzük hirtelen tőkevesztésnek, és lassú vagyonvesztésnek. Mindkettőre tartalmaz szabályt a polgári törvénykönyv. A Ptk. Külön szintet is meghatároz kft.-re és rt.-re vonatkozóan.

Hirtelen tőkevesztés kft. esetén:

Ha a társaságnak a saját tőkéje veszteség miatt a törzstőke felére csökkent (saját tőke fele a jegyzett tőkének), vagy ha a törzstőke a minimális szint alá csökkent, vagy ha fizetésképtelenség fenyegeti a társaságot, vagy ha a vagyon nem fedezi a tartozásokat. Ezekben az esetekben késedelem nélkül taggyűlést kell összehívni és rendezni a tőkével kapcsolatos kérdéseket, melyek eredménye jellemzően egy pótbefizetés elrendelése. Van lehetőség a pótbefizetés elkerülésére is, de abban az esetben a társaság átalakulása jöhet csak szóba. Ha a döntés megszületett valamelyik variációval kapcsolatban, utána azt három hónapon belül végre kell hajtani. Ellenkező esetben a törzstőkét le kell szállítani.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy milyen előírások vonatkoznak rt. hirtelen tőkevesztésének, illetve a társaságok lassú vagyonvesztésének kezelésére!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

Kiváló cikk, a gyakorlathoz hozzátartozik, hogy a Fővárosi Bíróság Cégbíróságán hegyekben állnak a negatív saját tőkéjú korlátolt felelősségű társaságok és részvénytársaságok. Köszönjük.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságban tőkeemelés illetékkérdése

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

EPR-díj könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Fejlesztési adókedvezmény meghatározása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 november
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3